NAKON TEŠKIH UVREDA

Priveden Zdravko Mamić, prijeti mu tri godine zatvora

15.03.2013 u 21:28

Bionic
Reading

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić priveden je u policijsku postaju u Heinzelovoj nakon što je izvrijeđao ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, piše Večernji list.

U petak oko 16.40 sati u Maksimir su došla dva automobila s nekoliko policajaca u civilu koji su ušli u prostorije kluba, predstavili se i pet minuta kasnije se odvezli s Mamićem, piše Jutarnji.

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić predmet je interesa zagrebačke policije iz koje su za Hinu potvrdili da provode izvide i prikupljaju podatke o njegovim izjavama na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koje su naišle na široku osudu, uz ocjenu kako je riječ o govoru mržnje.

Mamić je u jutarnjoj emisiji Soundset radija, među ostalim, rekao kako ministar Jovanović 'mrzi sve hrvatsko' i da 'kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj.

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da 'rade na tom slučaju' te da nakon radijske emisije počeli prikupljati obavijesti i izvide.

Na pitanje znači li to da će policija s Mamićem obaviti obavijesni razgovor, odgovorili su potvrdno, dodajući kako tek treba vidjeti je li i o kakvom je kaznenom ili prekršajnom djelu riječ.

Iz Državnog odvjetništva RH poručili su, pak, da će mjerodavno državno odvjetništvo pravodobno objaviti priopćenje.

Neki mediji nagađaju da bi Mamić zbog svojih izjava mogao biti prijavljen zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju za koje je predviđena zatvorska kazna do tri godine.

U policijsku postaju u Heinzelovoj oko 19 sati došao je odvjetnik Ante Madunić, a ubrzo nakon i odvjetnik Mate Matić

'Ne znam koliko ćemo daleko doći budemo li u demokraciji zatvarati ljude zbog izrečene rečenice. U ovom slučaju se još ne zna je li riječ o kršenju zakona ili nečijem revoltu. Nije riječ o šteti ako tome nećemo davati veliku pažnju. A ovome dajemo značenje jer je riječ o čovjeku s imenom i prezimenom Zdravko Mamić', rekao je Matić okupljenim novinarima prije ulaska u policiju.

Od Mamićevih jutrošnjih izjava ne prestaju osude njegova najnovijeg verbalnog ispada, a Hrvatski nogometni savez najavio je i pokretanje disciplinskog postupka protiv prvog čovjeka Dinama i člana Izvršnog odbora HNS-a, od čijih se izjava nogometna organizacija ogradila. Disciplinski postupak pokreće se zbog kršenja Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je Mamićeve 'vulgarne i primitivne' izjave govorom mržnje, a premijer Zoran Milanović rekao je uz osudu kako je 'dobro, koliko god to bilo grozno, da ljudi na temelju tih izjava vide razliku između dva svijeta'.

Osudama su se pridružili i saborski zastupnici SDP-a, SDSS-a i HDSSB-a te predsjednik saborskog Odbora za prava nacionalnih manjina Furio Radin. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da Mamić mora odgovarati za ono što izgovori.

'Ne sviđa mi se Jovanovićev stil rada i arogancija, vrlo često i iracionalnost, ali mislim da su ovo zapravo teške rečenice. Naravno da osuđujem takvu izjavu, ne trebamo nacionalno obilježavati ljude, nego po karakteru i sposobnostima', ocijenio je Karamarko.

Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata pozvao je, pak, sve mjerodavne institucije da reagiraju u skladu s hrvatskim zakonima ne bi li bio kažnjen, a Srpski demokratski forum (SDF) zatražio je javnu političku osudu Mamićeva govora mržnje te pokretanje kaznenih mjera protiv njega zbog sustavnog vrijeđanja Srba u Hrvatskoj.

Iz Jovanovićeva ministarstva poručili su kako očekuju da će mjerodavne institucije poduzeti ono što je potrebno s obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu.

U intervjuu za radijsku postaju Mamić je, među ostalim, izjavio kako ministar Jovanović mrzi sve što počinje s 'hrvatski' jer ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko, te da je on uvreda za hrvatski mozak i hrvatskog čovjeka.