PTIČEK NA UDARU ZAKONA

Priveden direktor varaždinskih Parkova

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 23.12.2010 14:05
  • Objavljeno 23.12.2010 u 12:27
Milivoj Ptiček

Milivoj Ptiček

Izvor: tportal.hr / Autor: Siniša Sović

Policija je privela Miljenka Ptičeka, direktora varaždinskog poduzeća Parkovi, u sklopu nastavka kriminalističkog istraživanja u vezi dvojbenih poslova oko kojih u Varaždinu već dulje vrijeme postoje oprečna stajališta

Naime, dok dio bivših zaposlenika poduzeća i opozicije smatra da je tvrtka mimo zakona došla do zemljišta prodanog Mercatoru, kao i da su počinjene još neke nezakonitosti, takve tvrdnje odbacuju u Parkovima, kao i Gradu Varaždinu, gdje iza

Ptiček (ni)je dioničar Parkova

Dok nadležna tijela pokušavaju rasvijetliti poslovanje Parkova, njegova vlasnička struktura pod iznenadnim je promjenama. Grad Varaždin, doduše, i dalje ima 53,30 posto dionica, no udio drugog po veličini dioničara, direktora Miljenka Ptičeka, porastao je od 2007. sa 8,13 posto na 14 posto, koliko je imao sredinom prošle godine. Nakon toga njegov udio nastavio je rasti, da bi ovih dana pao na svega 1,66 posto, ali se zato 17,86 posto dionica Parkova našlo pod skrbničkim računom. No to nije sve. Sredinom prosinca Ptičeka više nije bilo među dioničarima, a pod skrbničkim je računom već 19,52 posto dionica.

O iznenadnoj pojavi skrbničkog računa u poduzeću koje je u pretežitom gradskom vlasništvu bilo je govora na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća. Vijećnika Roberta Podolnjaka, koji je među prvima upozoravao na dvojbene poslove između Parkova i Grada Varaždina, zanimao je stav prema novonastaloj, netransparentnoj situaciji, no gradonačelnik Ivan Čehok nije ništa rekao, osim da se ne želi miješati u privatno vlasništvo s kojim svatko slobodno raspolaže.

svega vide 'zločeste ljude'.

'Službenici PU varaždinske nastavljaju kriminalističko istraživanje u Parkovima, no u ovom trenutku ne možemo potvrditi u kojem je statusu direktor Ptiček', kratko nam je rečeno u PU varaždinskoj, ali i naglašeno da će se o tome očitovati još tijekom dana.

Kriminalističko istraživanje u Parkovima, koje policija provodi na temelju naloga varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva, vrlo je vjerojatno posljedica naloga Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala DORH-a, koji već mjesecima provjeravanja navode iz prijava koje su proteklih godina podnijete u vezi navodnih nezakonitosti u radu Parkova, poduzeća koje se bavi održavanjem i uzgojem zelenila i cvijeća te pružaju pogrebne usluge, a zadnjih godina širi poslovanje.

Na slučaju Parkova, ali i još nekim varaždinskim slučajevima koje za sada nitko ne potvrđuje, USKOK je počeo raditi još tijekom ljeta. Tako je, uz ostalo, ispitano više osoba, među kojima su bili bivši zaposlenici i članovi nadzornog odbora poduzeća. Uz ostale, ispitan je i bivši direktor Parkova Josip Ljubomir Brdar. U središte USKOK-a pozvan je u vezi navoda iz kaznene prijave koju je podnio još prije dvije godine zbog navodnih nezakonitosti u poslovanju Parkova. Među njima izdvaja se sporna zamjena zemljišta rasadnika koje su Parkovi, nakon što su za s Gradom Varaždinom zamijenili za dravsku park-šumu, prodali Mercatoru za 18 milijuna kuna. Tako je, po mišljenju kritičara, gradski proračun ostao bez vrlo solidnog prihoda kojim bi mogao pokriti svoj manjak, a Parkovi su si priskrbili izvanrednu dobit za što je i isplaćena nagrada.

Međutim, u toj zamjeni zemljišta najspornije je to što u trenutku sklapanja ugovora o zamjeni zemljišta niti je Grad Varaždin bio gruntovni vlasnik zemljišta rasadnika, a niti su Parkovi bili upisani vlasnikom dravske park-šume. Tek sedam mjeseci kasnije uspjeli su se upisati kao vlasnici zemljišta, a to u Gradu Varaždinu i Parkovima smatraju ključnim dokazom da je sve napravljano sukladno zakonu. No je li uistinu tako, odnosno tko je u pravu kada je u pitanju ovaj i drugi sporni poslovi Parkova, trebalo bi biti jasno po okončanju istrage oko koje varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo za sada ne otkriva detalje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi