ODLAGANJE OPASNOG OTPADA

Pritvoren Karlovčanin, trojica pušteni uz mjere opreza

09.05.2015 u 16:07

Bionic
Reading

Karlovčaninu (40) koji je preuzeo i ostavljao bačve s opasnim otpadom u prirodi, određen je jednomjesečni istražni zatvor, a na slobodu su uz mjere opreza puštena trojica osumnjičenih, među kojima i Dragan Šepić, direktor matuljske trvrtke za zbrinjavanje opasnog otpada Ecooperative, čije su bačve.

Sudac istrage Ivan Perković rekao je Hini, nakon ročišta održanog u subotu na karlovačkom Županijskom sudu, da je mjeru zabrane obavljanja određenih djelatnosti i mjeru zabrane kontaktiranja sa svjedocima odredio trojici osimnjičenika u dobi 32, 39 i 41 godinu dok je 40-godišnjem Karlovčaninu, koji je preuzeo i razvozio bačve s otpadom po prirodi, odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Tako je sudac istrage samo djelomično udovoljio zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva, koje je tražilo pritvaranje sve četvorice osumnjičenika za nedavno ilegalno zbrinjavanje najmanje 60 bačvi s opasnim otpadom ui ugrožavanje okoliša. Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić najavila je da će se žaliti jer ostaje kod svog stava da postoji opasnosti da osumnjičenici unište dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili pokušaju utjecati na svjedoke. Tužiteljstvo smatra i kako postoji opasnost da će osumnjičenici ponoviti ili dovršiti započeto kazneno djelo ugrožavanja okoliša.

Neslužbenu informaciju da je 41-godišnji osumnjičenik Dragan Šepić, direktor Ecooperative iz Matulja, Hini je potvrdio Zvonko Žaja, odvjetnik jednog od osumnjičenih. Bačve s opasnim otpadom su iz skladišta te tvrtke koje se nalazi u Pazinu (bivša Pazinka).

O identitetu pritvorenog osumnjičenika moglo se neslužbeno doznati tek da se preziva Vuljanić.

Prema priopćenju Državnog odvjetništva, osumnjičenici su u travnju ove godine dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta u Pazinu. Jedan od njih je navedeni otpad 30. travnja preuzeo u 88 bačava te ih je, bez pratećeg lista za otpad i protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, do 6. svibnja prevezao teretnim vozilom na dvanaest lokacija na području Karlovačke županije.

Voditelj tima županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Franković rekao je da su do sada našli 60 bačava, što znači da još nedostaje 18 do ukupno 88 utovarenih u Pazinu.

U do sada pronađenim bačvama ukupno je 15 tona opasnog otpada, koji je zbrinut u specijaliziranoj tvrtki CIAK u Vojniću, zajedno s oko pet tona zagađenog tla i bilja na koje je iscurila izvjesna količina sadržaja bačava i nagrizla travu.

Policija zajedno s inspekcijom Ministarstva zaštite okoliša i prirode nastavlja kriminalističko istraživanje.