DOZVOLE ZA BRODICE

Pritvor za dvojicu načelnika Kalmetina ministarstva

30.04.2009 u 23:09

Bionic
Reading

Po dovršetku akcije Titanic USKOK je zagrebačkom Županijskom sudu večeras podnio istražni zahtjev protiv 12 osumnjičenih zbog sumnje da su prodavali, odnosno kupovali dozvole za vožnju brodica, a među osumnjičenima su i dvojica načelnika odjela u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za koje je zatražen i pritvor.

Dužnosnici Ministarstva na vrhu su piramide osumnjičene za više kaznenih djela primanja i davanja mita, odnosno pomaganja u tim nedjelima pa je USKOK za njih dvojicu uz pokretanje istrage zatražio i određivanje pritvora.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o načelniku Odjela stručno-tehnoloških poslova Borisu Mirkoviću te načelniku Odjela upravno-pravnih poslova Anti Klariću

"Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, kao načelnik Odjela stručno-tehničkih poslova Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te ujedno član ispitnog povjerenstva za polaganje ispita za voditelje brodica, od rujna do 11. prosinca 2008. u Koprivnici i Zagrebu, u više navrata tražio i primio mito", navodi USKOK u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici.

"Sukladno dogovoru s prvoosumnjičenikom trećeosumnjičenik je pronalazio osobe koje su bile zainteresirane platiti stjecanje dozvola za A ili B kategorije brodica bez stvarnog polaganja ispita. Tako je od dvojice osumnjičenika zatražio iznose od 1800 kuna od kojih je 200 kuna zadržao za sebe dok je ostatak novca i dokumente potrebne za izdavanje dozvola predavao prvoosumnjičeniku", kažu u USKOK-u.

Dodaju da je Mirković potom u službene evidencije i zapisnike o polaganju ispita prikazivao prijavljivanje i polaganje ispita osumnjičenika te izdane dozvole za upravljanje brodicama predavao trećeosumnjičeniku koji ih je proslijedio 'naručiteljima'.

Drugoosumnjičeni Klarić je, po tvrdnjama USKOK-a, od proljeća 2008. do 12. ožujka 2009. u Koprivnici i Zagrebu za iznos od najmanje 500 kuna osiguravao izdavanje dozvola zainteresiranim osumnjičenicima koje su pronalazili trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik.

"Oni su od zainteresiranih osumnjičenika tražili iznose od 1800 do 2100 kuna od kojih su najmanje 500 kuna predavali drugoosumnjičeniku. On je potom na ispitnim rokovima u službene evidencije i zapisnike neistinito prikazivao pristupanje tih osumnjičenika polaganju ispita te im tako omogućio izdavanje dozvola", navode u USKOK-u.