CIVILNA VLAST

Prisegnula nova egipatska vlada

07.03.2011 u 18:43

Bionic
Reading

Nova egipatska vlada koju predvodi Esam Šaraf prisegnula je u ponedjeljak pred predsjednikom Vrhovnog vijeća oružanih snaga, maršalom Huseinom Tantauijem, prema snimkama državne televizije

Obnovljeno je šest ministarstava, među kojima ministarstvo nafte za koje je zadužen Abdulah Gorab, ministarstvo kulture, pravosuđa i rada.

Ministar vanjskih i unutarnjih poslova imenovani su još u nedjelju. Nabil al-Arabi je zamijenio Ahmeda Abul Geita na dužnosti ministra vanjskih poslova, a Mansur al-Isaui imenovan je umjesto Mahmuda Vagdija na dužnosti ministra unutarnjih poslova.

Ministarstvo kulture vodit će Emad Abu Gazi, pravosuđa Muhamed el-Guendi, a rada Ahmed el-Borej

Novi premijer Esam Šaraf, koji uživa veliku popularnost među mladim prodemokratskim snagama koje su koncem siječnja povele pobunu protiv režima, imenovan je u četvrtak umjesto Ahmada Šafika.

Šafik i njegova vlada imenovani su u zadnjim danima vlasti Hosnija Mubaraka, koji je 11. veljače podnio ostavku pod pritiskom ulice.

Vojska koja je preuzela vlast nakon Mubarakove ostavke ukinula je ustav i raspustila parlament. Obećala je demokratske reforme, napose izmjene ustava o kojima će se raspisati referendum, a onda parlamentarne i predsjedničke izbore koji bi se trebali održati do konca kolovoza, nakon čega će se ponovo uspostaviti civilna vlast.