RAZORNA MOĆ

Prirodne katastrofe stajale 160 milijardi dolara

03.01.2013 u 17:24

Bionic
Reading

Prirodne katastrofe, uključujući američki uragan Sandy, nanijele su prošle godine materijalnu štetu od 160 milijardi dolara, priopćila je danas osiguravajuća kuća Munich Re

'Prošle godine, prirodne katastrofe nanijele su štetu od 160 milijardi dolara i gubitak osiguravajućim kućama od 65 milijardi dolara širom svijeta', navodi se u priopćenju.

Oko 67 posto materijalnih gubitaka i 90 posto štete koju su pretrpjele osiguravajuće kuće dogodilo se u SAD-u, a najveću pojedinačnu štetu nanio je uragan Sandy – oko 25 milijardi dolara.

Osim ove oluje, SAD je bio pogođen sušama, kao i tornadima, navodi njemačka osiguravajuća kuća, a prenosi AFP.

Globalni gubici u prirodnim katastrofama prošle godine bili su znatno manji nego 2011, kada su dostignuti rekordni iznosi zbog zemljotresa u Japanu i na Novom Zelandu, kao i zbog velikih poplava na Tajlandu.

U 2011. godini nanesena je materijalna šteta od 400 milijardi dolara, a osiguravajuće kuće morale su isplatiti nadokandu od 119 milijardi dolara.

Prošle godine, u prirodnim katastrofama živote je izgubilo 9.500 ljudi, a u 2011. godini 27.200 osoba.

'Relativno mali broj smrtnih slučajeva rezultat je činjenice da se u 2012. godini mali broj velikih prirodnih katastrofa dogodio u zemljama u razvoju, u kojima ovakvi događaji obično odnose veći broj života', dodaje se u priopćenju.

Šef odjela Munich Rea za procjenu rizika Peter Hoppe rekao je da se u budućnosti u svijetu može očekivati više događaja kao što je uragan Sandy, koji je nanio veliku štetu na istočnoj obali SAD-a.