VAKULA UPOZORAVA

Pripremite se za najtopliji tjedan i vruće noći

09.06.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Kao što je i primjereno, jučerašnji je dan bio najtopliji u dosadašnjem dijelu godine. A i današnje je jutro u većini Hrvatske toplo kao nijedno ovogodišnje!

No već danas te posebice sutra i prekosutra bit će još toplije, upozorava u svojem Meteo kutku Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Tople noći

U Dubrovniku je, na meteorološkoj postaji DHMZ-a, najniža temperatura zraka bila sinoć oko 22 sata, i to 23,6°C, nakon čega je zapuhala bura i poput fena zagrijala zrak uz morsku obalu pa je temperatura poslije ponoći bila iznad 27°C, u 9 sati 30,3°C, a u 10 čak 31,5°C!

Iznadprosječno toplo bilo je, i jest, diljem Hrvatske, pri čemu se na Jadranu temperatura zraka većinom nije spuštala ispod 20°C, a čak je i ponegdje u kontinentalnom području bila blizu te vrijednosti, primjerice na Bilogori pokraj Pitomače već drugu noć zaredom, preksinoć 20,1°C, a rano jutros 19,5°C. Sljedeće će noći u većini Hrvatske biti još toplije!

Znatno se povećava vjerojatnost pljuskova i grmljavina

Osim toplih noći, ne samo na Jadranu, nego i barem ponegdje u unutrašnjosti, i najviša poslijepodnevna temperatura zraka gotovo će posvuda biti u porastu, pa će se vrijednosti ispod 30°C do četvrtka mjeriti samo ponegdje u gorju, posebice višem.

Inače, i najnovije prognoze prilično su 'uvjerene' da će ovaj tjedan u većini Hrvatske biti najtopliji u ovogodišnjem lipnju. Već potkraj četvrtka te posebice u sljedećemu tjednu znatno se povećava vjerojatnost pljuskova i grmljavina, uz koje će se i temperatura zraka snižavati pa će u prvoj polovici sljedećega tjedna u unutrašnjosti Hrvatske najviša dnevna temperatura zraka mjestimice vjerojatno biti i desetak stupnjeva niža nego u sljedećim danima.

Toplinski val, vrlo visok UV indeks...

Osim vrućine i opasnosti od toplinskog vala koji u ovome tjednu može djelovati na ljudsko zdravlje, valja paziti i na izlaganje suncu jer je UV indeks, mjera jakosti Sunčeva zračenja ovih dana u mjesecu, uz vedrinu i samo poneki oblak - vrlo visok.

Pljuskovi kiše, golova...

Nije umjereno nadati se da će osim mogućih pljuskova kiše u Hrvatskoj u noći s četvrtka na petak biti i pljuskova golova u našoj utakmici u Brazilu, ali i samo poneki gol vjerujem da bi zadovoljio naše navijače. Naravno, i igrače.