ZA DJECU ŽRTVE MINA

Princ Albert posjetio Rovinj i Poreč

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 16:27
  • Objavljeno 22.04.2009 u 16:21
princ Albert

princ Albert

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Sebelic

Princ Albert II od Monaka, koji boravi u posjetu Hrvatskoj, u srijedu je u Rovinju posjetio Centar za psihosocijalnu reintegraciju i rehabilitaciju djece žrtava mina M.A.R.E. za čiju je izgradnju sredstva donirala i Kneževina Monako

ROVINJ - Taj je centar najveći zajednički projekt vladina i nevladina sektora koji je započet 2001. na poticaj Dijane Pleštine, Hrvatske udruge žrtava mina i Centra za krizna stanja te Regionalnog centra 'Duga' za psihosocijalnu rehabilitaciju djece i mladih.

Centar M.A.R.E. - Modela aktivne rehabilitacije i integracije - uređuje se na prostoru bolničko-rekreacijskog kompleksa u Rovinju. Kneževina Monako za taj je centar donirala u protekle dvije godine 275 tisuća dolara, a u razdoblju od 2010. do 2012. donirat će još 450 tisuća dolara.

'Od 2004. godine naša Kneževina promiče projekte u borbi protiv protupješačkih mina vezano i uz sudjelovanje Hrvatske na konferenciji u Ottawi protiv mina. Stoga je naš posjet dar žrtvama nestalim u ovakvim tragedijama kao i onim preživjelima te potpora svim osobama i institucijama koje se zalažu protiv ovakvog nasilja', rekao je princ Albert II. od Monaka. Dodao je kako je ovaj lanac solidarnosti zapravo dio inicijative za stvaranje zajedničke politike u pružanju pomoći žrtvama miniranja.

'Monako nam je u ovome projektu sjajan partner, maksimalno se angažirao i to nam je u ovom trenutku vrlo bitno', istaknula je predsjednica Udruge Duga Dijana Pleština koja je otvaranje ovog centra najavila za 21. ožujka iduće godine. Tada bi ovaj Centar trebao postati glavnim središtem za jugoistočnu Europu, u kojem bi svake godine kroz razne radionice i ciljane aktivnosti prolazio veliki broj djece i mladih.

Zadovoljstvo ovim projektom izrazio je i istarski župan Ivan Jakovčić naglasivši kako je riječ o iznimno humanom projektu koji se provodi zajedno s Kneževinom Monakom.

Nakon Rovinja princ Albert II od Monaka posjetio je Poreč kojom prigodom je razgledao Eufrazijevu baziliku, sakralni objekt pod zaštitom UNESCO-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi