FRANCUSKI PREDSJEDNIK:

'Primjena mirovnog sporazuma o Ukrajini je prespora'

11.10.2016 u 17:12

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande u utorak je ocijenio da je primjena rezolucije o ukrajinskoj krizi kojom je predviđen mirovni sporazum ’prespora’ te je kazao da je ‘u svakome trenutku spreman’ o tome organizirati sastanak na vrhu u ‘formatu Normandije’ u kojemu bi sudjelovali francuski, ruski, njemački i ukrajinski čelnici

‘Jasno vam kažem, presporo se napreduje... moramo postići napredak kada su posrijedi politički i sigurnosni uvjeti koji će omogućiti da se što je prije moguće, kako je mirovnim sporazumom iz Minska i predviđeno, održe izbori na istoku Ukrajine. Sve u skladu s ukrajinskim zakonom i poštujući međunarodne kriterije’, rekao je francuski predsjednik pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe u Strasbourgu.

‘Spreman sam i u svakom trenutku s kancelarkom Angelom Merkel primijeniti ‘format Normandiju’ s predsjednikom Vladimirom Putinom i predsjednikom Petrom Porošenkom da bi se u potpunosti primijenili sporazumi iz Minska’, zaključeni u veljači 2015., kazao je Hollande, inzistirajući na činjenici da i ‘sama Ukrajina mora sudjelovati u očekivanim reformama’.

‘Format Normandija’ osnovan je u lipnju kad su ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko razgovarali o ukrajinskoj krizi, na marginama proslave 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji.

Datum održavanja tog sastanka još nije određen. Isprva se govorilo o tome da će se održati prije ili poslije posjeta Parizu Vladimira Putina predviđenog za 19. listopada, koji je na kraju odgođen zbog zahlađenja diplomatskih odnosa između Parza i Moskve o pitanju Sirije.