VIGILARE MINISTRU OSTOJIĆU

'Primaljama nije u opisu zanimanja ubijanje nerođene djece'

08.08.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Katolička udruga Vigilare traži od ministra zdravlja Rajka Ostojića da primalju iz kninske Opće Bolnice Jagu Stojak vrati na radno mjesto nakon što joj je uručen otkaz jer je odbila asistirati pri namjernom pobačaju

'Poštovani ministre, zamolio bih Vas da ovaj opasan presedan u hrvatskim bolnicama prekinete odmah. Ovaj otkaz je protuustavan jer su člankom 40. Ustava Republike Hrvatske zajamčena prava i sloboda svakog državljanina na javno očitovanje vjeroispovijesti i savjesti. Ovaj otkaz je, nadalje, protivan općim normama Zakona o radu te Zakonu o primaljstvu, Etičkom kodeksu primalja te pravnim normama i Direktivama EU 80/154/EEC i 80/155/EEC.

Posebno članak 3, točka 20. Etičkog kodeksa primalja propisuje pravo primalja na priziv savjesti, uz obavezu da se o tome obavijesti (samo) pacijenta, što je gospođa Jaga Stojak i učinila. Nadalje, Zakon o primaljstvu nigdje ne navodi da u poslove primalje pripadaju i poslovi medicinske asistencije kod namjernih prekida trudnoća, odnosno umorstva fetusa/djeteta', kaže u dopisu Vice John Batarelo, predsjednik udruge.

Napominje da u opisu posla primalja ne stoji 'namjerno ubijanje nerođenog djeteta', što smatra činom 'kontradiktornim i suprotnim s poslovima primalje u rađaoni'.'Iako bi bilo dovoljno da je primalja Jaga Stojak djelovala u skladu sa svojom savješću kada je odbila sudjelovati u namjernom umorstvu nerođenog djeteta, i hrvatski Ustav i zakoni, kao i europske direktive daju joj pravo na djelovanje u skladu s prizivom savjesti', kaže.

Od ministra traži da Jagu Stojak koja ima 27 godina radnog staža žurno vrati na radno mjesto uz ispriku, da se svim medicinskim djelatnicima ispoštuje pravo priziva na savjest, posebno kada se radi o pobačaju, da se u hrvatskim bolnicama prestanu raditi namjerni pobačaji, i to posebno u rađaonicama. 'Nedopustivo je da se na mjestu gdje se rađa ljudski život u isto vrijeme ljudski život i ubija. Ova činjenica izaziva moralni užas i konsternaciju te vrijeđa veliku većinu poreznih obveznika koji plaćaju za javni zdravstveni sustav', piše Batarelo.

Iako nije iznio dokaze, tvrdi da se u kninskoj Općoj bolnici vrše i ilegalni pobačaju nakon 12 tjedna trudnoće i tako zarađuje 'krvav' novac.