IZMJENE KAZNENOG ZAKONA

Prijetnje učiteljima i krađe do 1.000 kuna gonit će se po službenoj dužnosti

26.03.2015 u 12:10

Bionic
Reading

Prijetnje učiteljima, nastavnicima i zdravstvenim radnicima ubuduće će se goniti po službenoj dužnosti, a policija će po službenoj dužnosti morati reagirati i u slučajevima krađe do 1.000 kuna, a ne do 2.000 kuna, kao što je dosad bio slučaj. Donose to izmjene Kaznenog zakona koji je Vlada danas poslala u saborsku proceduru

Radi se, pojasnio je uvodno ministar pravosuđa Orsat Miljenić, o drugom čitanju zakona pa su neke stvari već otprije poznate. Jedna se tiče kaznenog djela protiv ugleda i časti, odnosno sramoćenja. Tog kaznenog dijela neće biti ako je ono počinjeno u obavljanju znanstvene, stručne ili umjetničke djelatnosti, kao javna informacija, novinarski posao ili u političkoj komunikaciji i to ako je u javnom interesu ili zbog drugih opravdanih razloga.

'Svi mi koji tu sjedimo jesmo javni interes i kada se o nama bude pisalo, neće biti tog kaznenog djela', kazao je Miljenić.

Osim toga, prijetnje nastavnicima, učiteljima, liječnicima i medicinskim sestrama ubuduće će se goniti po službenoj dužnosti, a ne na osnovi privatne tužbe, kao dosad.

'Time šaljemo poruku da takva ponašanja nisu dopuštena i da se ne smiju događati. U zadnje vrijeme vidjeli smo napade na odvjetnike i skloni smo da se to primijeni i na njih iako toga trenutno nema u zakonu. Vidjet ćemo kako će ići saborska rasprava, ali skloni smo tome da se eventualno ta zaštita proširi i na njih', rekao je Miljenić.

U Kazneni zakon vraća se kazneno djelo nasilničkog ponašanja i nasilja u obitelji.

'Koliko god netko govorio da je dovoljna prekršajna sankcija, nije. Nećemo tolerirati nasilničko ponašanje bilo koje vrste', rekao je Miljenić.

Policija će ubuduće po službenoj dužnosti morati reagirati i u slučaju krađe do 1.000 kuna. Naime dosad je policija reagirala po službenoj dužnosti jedino ako je iznos bio veći od 2.000 kuna, što vladajući smatraju prevelikim iznosom za, primjerice, nekog tko ima mirovinu u iznosu od 2.000 kuna.

Povezane prevare i krađe odsad će se zbrajati, a neće se više tretirati pojedinačno. 'Dosad se tretiralo pojedinačno pa se tako, ako je netko ukrao 100 bicikala u vrijednosti do 2.000 kuna, gonilo po privatnoj tužbi', pojasnio je ministar Miljenić.

Kazneni zakon propisuje po novom i nezastarijevanje kaznenog djela teškog ubojstva, terorizma te ubojstva ljudi pod međunarodnom zaštitom.

Što se pak tiče terorizma, u skladu s europskim trendovima kazneno djelo postaju i pripremne radnje vezane uz počinjenje kaznenih djela financiranja terorizma, javnog poticanja na terorizam, novačenja za terorizam, obuke za terorizam i terorističkog udruženja. Ministar Miljenić pojasnio je da će, kao i druge države EU-a, Hrvatska kažnjavati osobe koje će se pripremati za odlazak u Siriju i Irak.