MIHANOVIĆ U 'NEDJELJOM U DVA'

'Prijetio mi je ženski glas iz vrha bivše Vlade'

29.01.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Damir Mihanović, jedan od bivših čelnika Croatia osiguranja koji je svojedobno razotkrio 'aferu Fimi media', ponovio je, gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva', da 'danas ne bi imao hrabrosti ponoviti svoje djelo', rekavši da 'nije jednostavno svjedočiti o pitanjima upletenosti politike i korupcije'. Osim Mihanovića, o nelogičnostima u pravosudnom sustavu te o posljedicama koje su pretrpjeli zbog svojih postupaka govorio je i nevladin aktivist Tonči Majić

Prije točno dvije godine Damir Mihanović je i jasno progovorio o namještanjima poslova državnim tvrtkama na sugestiju bivšeg premijera Ive Sanadera, pa je nakon svega upozoren od tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera da 'bude pametan'. Podsjetio je i da je upozorio na druge sumnjive poslove, nakon čega je dobivao prijetnje, a obitelj mu je patila.

'Kad sam došao na HTV dati intervju, nazvao me je tadašnji glasnogovornik vlade i zamolio da izađem, jer ne mogu predstavljati stranku, nego Croatia osiguranje. Shvatio sam to kao prijetnju jer, po staroj poslovici, vlast zapovijeda ne samo kad zapovijeda, nego i kad moli', prepričao je Mihanović.

Prijetnje su se nastavile nakon svakog njegova javnog istupa i uglavnom su dolazile iz institucija bliskih Vladi. 'Nakon jednog intervjua u rujnu prošle godine, uslijedila je reakcija od osobe iz vrha Vlade. S telefonskog broja Vlade na privatni broj posrednika upućena mi je prijetnja. Razgovor je snimljen, a po snimci koju sam preslušao, mislim da je bio ženski glas', rekao je na HTV-u Damir Mihanović.

Govoreći o počecima 'afere Fimi media', odnosno sastanku u Banskim dvorima koji je sazvao tadašnji premijer Sanader i kojem je i Mihanović nazočio, upozorio je da nije samo 18 ljudi, koliko ih je bilo na tom sastanku, 'moglo znati što se moglo znati'

Ukazao je da su samo u 'slučaju Fimi media' najavljena 352 svjedoka, no i procijenio da je bilo 'vjerojatno njih 500-tinjak koji su znali, no netko je pokušao zataškati'. 'Menadžeri su pragmatični ljudi i kad su vidjeli kako smo prošli Hrvoje Vojković i ja, odlučili su šutjeti sve dok se nije pojavio USKOK. Nakon toga uslijedila je optužnica protiv HDZ-a', tvrdi Mihanović.

Odgovornim za postojanje tzv. crnih fondova kojima se financirao HDZ i neke stranačke i pojedinačne kampanje smatra 'osobe koje su vodile stranku i držale nelegalni fond'. Konkretizirao je i da misli na predsjednicu stranke Jadranku Kosor, kao odgovornu osobu u stranci.

Napomenuo je i da je dobio otkaz samo zato što je korupciju prijavio DORH-u, a ne Vladi. Navodno su mu to i rekli kod uručenja otkaza, upozorivši ga da se obraćanjem DORH-u, kasnije i medijima, obratio na krivu adresu.

'Rečeno mi je da se nepravilnosti ne prijavljuju medijima i USKOK-u, nego nadzornom odboru, odnosno Vladi. Da prijavim korupciju Vladi bilo bi kao da pustim lisicu u kokošinjac, pa sam instiktivno odlučio prijaviti sve to Mladenu Bajiću', podsjetio je Damir Mihanović.

'Slučaj Lora ovim bi tempom mogao trajati i 50 godina'

Gost Aleksandra Stankovića bio je i Tonči Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, koji je početkom prosinca prisilno odveden na psihijatrijsko vještačenje jer već više od godinu dana jednom mjesečno šalje pismo predsjedniku države i zajedno s njim rasparanu hrvatsku zastavu. Majić na taj neobičan i provokativan način prosvjeduje zbog nerješavanja svoga 31 godinu starog sudskog slučaja.

'Cijepanje zastave ima simboliku, jer je država zaslužila toliko poštovanja. Svjesno sam to napravio, jer da sam kojim slučajem cijepao čarapu, kako je to već netko primijetio, nitko ne bi reagirao', ustvrdio je na HTV-u Majić dodavši da to 'nije zastava koja je nekom simbol i svetinja, nego zastava Mladena Bajića, Kutle, korumpiranog HDZ-a i 200 bogatih obitelji'.

Ukazuje da poderanu zastavu 'ne šalje predsjedniku Republike zato što mu nije simpatičan, nego zato što je simbol države koja je zakazala'. 'Pokušali su utvrditi da sam pod utjecajem droga ili alkohola. Ne znam kako droga izgleda, a alkohola ni ne primirišem. Nikad me nisu ni vidjeli, a govore da sam luđak. Nikad u životu nikome nisam dao ni trisku', ustvrdio je Majić.

Upitan imaju li s ovim što se događa veze njegove aktivnosti u Dalmatinskom komitetu, posebice angažman na zaštiti deložiranih obitelji u Splitu i otkrivanju zločina u Lori, podsjetio je na neugodnosti, prijetnje, pa i činjenicu da je svojedobno zbog svega bio pretučen

Još jednom je zamjerio Mladenu Bajiću da je, još kao zamjenik vojnog tužitelja, na slučaju Lora 'izgubio dio moralnog kredibiliteta koji je stekao pozitivnim odnosom prema deložiranim obiteljima'. 'Tek nakon medijskih pritisaka, DORH se oglasio da se na 'slučaju Lora' nešto radi. Ako ja bez financijske potpore mogu doći do svjedočenja preživjelih, ne znam kako DORH ne može', tvrdi Majić.

Ukazao je i da je 'do sada u 'slučaju Lora' riješeno dva do tri posto onoga što se događalo, a kroz Loru je prošlo više od 1000 ljudi'. 'Ako se tim tempom nastavi, 'slučaj Lora' će trajati 50 godina i nadživjet će sve svoje žrtve', zaključio je Tonči Majić.