KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

Prijeti nestašica nafte, a gorivo bi moglo poskupjeti na 14 kuna

gorivo

gorivo

Izvor: Cropix / Autor: Davor Zunic / CROPIX

Rekordne cijene goriva nesumnjivo će pokrenuti lavinu poskupljenja, od hrane do prijevoza. Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern u Dnevniku 3 je kazao da se, ukoliko cijena nafte dosegne 200 dolara po barelu, kako predviđaju neki zapadni analitičari, može očekivati da će cijena goriva porasti na 14 kuna

Vlada je najavila da bi cijena goriva uskoro mogla porasti na 12 kuna. Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern je u Dnevniku 3 kazao da je o cijeni nafte, a time i goriva, teško govoriti jer ovisi o globalnim kretanjima i efektima određenih sukoba i politika koji se odvijaju istovremeno na više fronti.

'Najnovije zaoštravanje Irana s Izraelom i zapadnim svijetom, najave embarga s jedne strane i primjena embarga s druge strane, zajedno sa spekulacijama burzovnih mešetara i općenito psihozom koja vlada tržištima na kojima više ne postoji zakon ponude i potražnje kojim se određuje cijena, već ona sada ovisi o psihologiji, želji i jagmi za stjecanjem kapitala', kazao je Štern.

Dodao je da cijena nafte ovisi isključivo o činjenici hoće li ili neće biti rata.

'A nadam se da do toga neće doći. Predviđanja nekih stranih analitičara sa Zapada su da će cijena barela nafte biti 200 dolara. Ja tu mogućnost ne bih isključio, ali ako do toga i dođe, to neće biti dugoročno jer nema nikakvog tehničkog i tehnološkog razloga da nafta košta više nego što je koštala u zadnjih sedam, osam ili devet godina. Dakle, sve ovo što se događa na naftnom tržištu je isključivo plod geopolitičkih zbivanja i stanja na Bliskom istoku. Ako se dogodi ta cijena nafte od 200 dolara, postoje neki izračuni kolika bi bila cijena goriva, 12, 13 ili 14 kuna. Ako dođe do toga, morat ćemo se nositi s time, jer ne postoji neki dugotrajni instrument kojim se ta cijena može smanjiti', zaključio je Štern.

Naftni konzultant Jasminko Umičević kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a da bi u slučaju sukoba mogla nastupiti kratkotrajna nestašica nafte. EU u tom slučaju ima zaliha za 120 dana, a Hrvatska za 70 dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi