TUŽNA OBLJETNICA

Prije 26 godina ubijeni su sarajevski Romeo i Julija koji su u smrt otišli zagrljeni

18.05.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Točno 26 godina navršilo se od smrti "sarajevskog Romea i Julije", mladića i djevojke koji nisu dopustili da ih rat u Bosni i Hercegovini razdvoji te su svoju ljubav platili životima, podsjećaju u subotu lokalni mediji.

Boško Brkić i Admira Ismić ubijeni su 18. svibnja 1993. godine kada su pokušali napustiti opkoljeno Sarajevo. Na "ničijoj zemlji" kod mosta koji povezuje centar grada s naseljem Grbavica, tada pod kontrolom snaga bosanskih Srba, Boška i Admiru ustrijelio je snajperist.

Boško je ustrijeljen prvi, a Admira ga nije ni tada htjela napustiti. Zagrlila ga je dok je ležao na asfaltu, a zatim i sama bila smrtno pogođena.

Njihova tijela danima su ležala na asfaltu jer im nitko nije mogao prići na brisanu prostoru da bi poslije bila prenesena u predgrađe Lukavica i ondje privremeno pokopana, a nakon rata, po želji roditelja ekshumirana i trajno sahranjena u Sarajevu.

Kvadratura kruga: Boško i Admira - Sarajevo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kvadratura kruga: Boško i Admira - Sarajevo

Nikada nije utvrđeno tko je počinio ta ubojstva o kojima su izvijestili mediji diljem svijeta.

Priču o tome prvi je napisao čuveni Reutersov novinar Kurt Schork, ratni izvjestitelj koji je i sam ubijen točno sedam godina poslije u Sierra Leoneu gdje je također izvještavao o sukobima.

Nakon kremiranja njegova tijela dio pepela pokopan je u Washingtonu gdje je živio, a drugi dio uz grobnicu Boška i Admire na sarajevskom groblju "Lav" gdje leže posmrtni ostaci brojnih Sarajlija ubijenih tijekom opsade tog grada od 1992. do 1995. godine.

Boško Brkić i Admira Ismić upoznali su se u Sarajevu 1984. godine. Unatoč pozivima Boškovih roditelja da 1992. godine napuste grad kojemu je prijetio rat, on je to odbio jer je želio ostati uz Admiru.

Zabranjeno pušenje - Boško i Admira (spot) Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zabranjeno pušenje - Boško i Admira (spot)

Ova tragedija našla je svoje mjesto i u pjesmi "Zabranjenog pušenja".

"Ma kakva Julija, kakav Romeo, nitko se nije tako volio i nitko nikad neće sve dok Miljacka voda teče" refren je pjesme "Boško i Admira" s albuma "Radovi na cesti".

Frontman "Pušenja" Sejo Sexon je kada je ta pjesma nastajala kazao kako je vidi i kao izraz neke nade za BiH.

"Sama ideja je simbolična i metaforična, a govori o tome da je ljubav uistinu ispred svega", kazao je.