NOVA ZAPOŠLJAVANJA

Prijavite se, država traži lovce na krivotvorine

03.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Državni zavod za intelektualno vlasništvo raspisalo je javni natječaj u kojem traži šestero zaposlenika za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme. Traži se jedna osoba u sektoru za patente, tri u sektoru za žigove, jedna u sektoru za potporu poslovnim procesima te jedna osoba za rad u kabinetu ravnatelja. Plaće se kreću od 4.400 kuna do 6.100 kuna

Iako Vlada u javnosti govori kako je potrebno rezati broj zaposlenih u državnim službama, natječaji za posao u državnoj službi pljušte sa svih strana. Ove godine planiraju zaposliti više od 400 osoba na neodređeno vrijeme. Nova zapošljavanja idu u Ministarstvu zdravlja, Državnom zavodu za statistiku, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije…

Najnoviji javni natječaj odnosi se na prijem šestero zaposlenika u Državni zavod za intelektualno vlasništvo . Traži se viši/a upravni/a savjetnik/ca za pravne poslove, viši/a upravni/a savjetnik/ca za ispitivanje žigova, samostalni/a upravni/a referent/ica za ispitivanje žigova, viši/a upravni/a savjetnik/ca za ispitivanje žigova, voditelj/ica odjela te viši/a stručni/a savjetnik/ca za europske poslove u području intelektualnog vlasništva.

Čime se oni zapravo bave?

Temeljna djelatnost Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo odnosi na razvoj nacionalnog zakonodavstva te provedbu postupaka za priznanje prava intelektualnog ili industrijskog vlasništva na teritoriju Republike Hrvatske. Kažu kako je riječ jednoj od gospodarskih poluga za jačanje konkurentnosti i povrata ulaganja u inovativni razvoj, dizajn i marketing proizvoda odnosno usluga na tržištu. Sektor za žigove i industrijski dizajn u kojem je otvoreno najviše natječaja za posao 'obavlja poslove iz područja zaštite i priznanja žiga, industrijskog dizajna te oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti proizvoda ili usluga u nadležnosti Zavoda. Sektor za žigove obavlja i upis prava korištenja zemljopisnih oznaka; provodi postupke međunarodne zaštite žiga i industrijskog dizajna u skladu s odredbama međunarodnih ugovora'…


Točan iznos plaće za navedena radna mjesta ovisio specifičnim karakteristikama zaposlenika, ali je okviran neto iznos između 4.400 kuna do 6.100 kuna. Za četvero zaposlenika otvaraju se četiri nova radna mjesta, a dvoje novih zaposlenika popunit će već postojeća.

U ovoj je instituciji sada zaposleno 95 djelatnika, među njima je 93 državnih službenika, jedan državni namještenik te jedna državna dužnosnica, a riječ je o ravnateljici Zavoda Ljiljani Kuterovac.
Napominju kako je broj zaposlenika premalen,jer je Vlada Uredbom predvidjela da tamo treba raditi 137 djelatnika. Stoga je, kažu, javni natječaj raspisan radi osiguravanja minimalno zadovoljavajućih uvjeta za obavljanje propisane djelatnosti DZIV-a.


Posla, kažu, imaju preko glave. Uz održavanje 143.137 postojećih prava industrijskog vlasništva, u 2013. zaprimili su više od osam i pol tisuća novih predmeta. Dali su si truda te broj zaposlenika usporedili s ostalim, s Hrvatskom usporedivim zemljama EU-a. Prosječni broj novih predmeta u godini po zaposleniku u drugim je državama 50, a kod nas 76.

'Ističemo da je primjerice broj novih predmeta godišnje po zaposleniku nacionalnog ureda za intelektualno vlasništvo u Finskoj, Danskoj i Mađarskoj približno 30, a u Slovačkoj 43 te da se broj zaposlenika u većini usporedivih europskih nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo kreće od 200 do 290', kažu za tportal pravdajući nova zaposlenja.

Zbog novih zaposlenika neće morati tražiti dodatna sredstva; iznos koji dobivaju iz državnog proračuna bit će dostatan.

Rok prijave je 6. rujna, a natječaj možete pogledati ovdje