UHIĆEN PROTEGA

Prijateljica vrha HDZ-a upletena u aferu Bankomat

protega

protega

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Osim što je izravno odobravao kredite, Josip Protega, predsjednik Uprave HPB-a, dodjeljivao je unosne poslove tvrtki Nevenke Jurak

Prilikom granične kontrole pri ulasku u Hrvatsku, na graničnom prijelazu Bregana, policija je uhitila Josipa Protegu, bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke

Nad Protegom, stoji u policijskom priopćenju, provest će se kriminalistička istraga te će u zakonskom roku biti priveden u zatvor u Zagrebu. U trenutku uhićenja Protega se nalazio u pratnji svog odvjetnika.

U akciji 'Bankomat' USKOK sumnjiči sedam osoba. Predsjednika Uprave HPB-a Josipa Protegu te još dvojicu bivših čelnika HPB-a sumnjiči se da su se udružili za počinjenje kaznenih djela te zlouporabili položaj i ovlasti, dok se četvoricu poduzetnika tereti da su ih poticali na te zlouporabe.

Za Protegom, koji se nalazio na skijanju u Austriji, bila je raspisana tjeralica, dok su ostala šestorica uhićenih u jednomjesečnom pritvoru.

Upletena Nevenka Jurak

Policija je u, međuvremenu, otkrila kako je milijunske poslove, i to po izravnom nalogu Protege, dobijala PR agencija Fima Media d.o.o. u vlasništvu Nevenke Jurak, bliske prijateljice Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave, saborskog zastupnika i bliskog prijatelja bivšeg premijera Ive Sanadera.

Upravo su milijunski iznosi isplaćeni toj agenciji predmet istrage USKOK-a o poslovanju Hrvatske poštanske banke, o čemu bi im trebao više reći Josip Protega.

Da je Fima Media, agencija za oglašavanje koja inače nema svoju web stranicu dobijala poslove sa HPB-om potvrdio nam je i Franjo Sinković, direktor marketinga Hrvatske poštanke banke.

'Sjećam se da je HPB preko te agencije, koja je imala zakupljene prostore za plakatiranje i zakup medija ugovorila taj način oglašavanja. No, sjećam se da ta inicijativa nije došla s naše strane, već izravno Josipa Protege. Agencija je dala ponudu, a kako banka nije u sustavu javne nabave, s njom su zaključivani ugovori. Koliko se mogu sjetiti radilo se o iznosima od milijun do najviše milijun i pol kuna', kazao je za Jutarnji list Sinković u telefonskom razgovoru.

Sinković tvrdi kako su to bili svi poslovi koje je tvrtka Nevenke Jurak obavljala za Poštansku banku.

Skupi domjenci

No, prema drugim izvorima upravo je njezina PR agencija za državnu banku i poštu organizirala božićno-novogodišnje domjenke te prigodne domjenke u povodu Dana Hrvatske pošte u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.

Upravo su za tu svrhu, kako se doznaje, tvrtki bliske prijateljice člana HDZ-ova Središnjeg odbora bili isplaćivani visoki iznosi. Kako smo doznali od sugovornika iz HPB-a za neke od domjenaka je plaćeno i po 400.000 kuna, a iznos svote bio je upadljiv i nekim članovima Nadzornog odbora, piše Jutarnji list.

U jednom navratu odbijena je ponuda da se prigodni domjenak organizira za osam puta manji iznos, a izabrana je Fima Media kao organizator. Ta je tvrtka registrirana 2001. godine imala strelovit rast zaposlenih i prihoda.

Prema podacima Poslovne Hrvatske od niti 100.000 eura prihoda u 2001. godini ta tvrtka je 2005. godinu završila sa oko 1,2 milijuna eura prihoda. Godinu 2007. završili su s čak 7,3 milijuna kuna prihoda, a broj zaposlenih je od troje porastao na 11.

Početkom prosinca prošle godine mediji su objavili kako je premijerka Jadranka Kosor stopirala višemilijunske poslove toj tvrtki s državnim tvrtkama.

Tako je tijekom 2004. godine Fima Media ostvarila 200.000 eura prihoda, a prihod joj se u prošloj godini procjenjivao na iznos između pet i deset miljuna eura.

Fima Media organizirala je otvaranje dionica autocesta i obilaznica, virovitičke obilaznice i brojne druge prigode pa je tako i MUP od korisnika njihovih usluga kad je ta tvrtka za policiju odradila spot o sporoj vožnji po autocestama postao istražitelj njihovih usluga. Kako smo pak neslužbeno doznali, o poslovanju HPB-a državno odvjetništvo vodi istragu u četiri pravca.

Prvi su krediti fizičkim osobama, na koje je uglavnom bila skoncentrirana akcija Bankomat, drugi se odnosi na kredite HPB-a pravnim osobama, treći krug su merging call krediti (jamstvo i temelj kredita su dionice, a ovdje su bile dionice koje nisu bile na burzi, odnosno nepostojeće).

Četvrti krug u koji ulazi i istraga o tvrtki Fima Media su potrošnja i investicije banke koja je bila enormna i dobar dio stavki investicija bio je fiktivan, odnosno lažan ili precijenjen i dodijeljivan po izravnom nalogu iz političkog vrha, kojeg je potom Protega proslijeđivao podređenima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi