RASPRAVA U OTVORENOM

Prgomet rekao stav HDZ-a o pobačaju: Treba mijenjati zakon, ali...

06.10.2016 u 09:49

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je pobačaj reguliran zakonom iz 1978. godine, a nakon dvadeset i pet godina čekanja uskoro bi ga mogao preispitati i Ustavni sud. Je li pravo na pobačaj pravo žene ili ubojstvo te treba li mijenjati taj zakon, u sinoćnjoj emisiji raspravljali su o tome Drago Prgomet iz HDZ-a, Gordana Sobol iz SDP-a, Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske i Krešo Planinić iz Udruge U ime obitelji

'Naš je zakon o pobačaju veoma moderan i zalažemo se da ostane na snazi', rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže. No praksa se promijenila, pobačaj se plaća, neke bolnice ga uopće ga ne obavljaju zbog priziva savjesti, dodala je i upozorila kako službeni podaci o broju pobačaja nisu točni jer postoji ogromna siva zona u tom području.

Krešo Planinić iz Udruge U ime obitelji smatra da je zakon iz 1977. neustavan jer se nije uskladio s Ustavom. Također smatra da u sebi nema ono osnovno - pravo o informiranju žena. 'Pitanje je kako mi kao društvo možemo pomoći trudnicama koje ne žele roditi', rekao je.

Gordana Sobol (SDP) rekla je da je prisutnost molitelja pred bolnicama nedopustiva te da je jučer u Vukovaru prekršeno pravo na privatnost i slobodan pristup korištenju medicinske skrbi. 'Činjenica da su tamo bile zaposlenice bolnice je nedopustiva i očekujem će nadležni organi provesti istragu', rekla je Sobol.

Drago Prgomet
(HDZ) kazao je da je protiv abortusa, ali ne može osuditi ženu koja se odluči na takvo što. Ne smatra da su pobornici zabrane abortusa ti koji žele učiniti zlo ženama, no nema razumijevanja za one koji im to bilo kakvim akcijama ne dozvoljavaju.

'Ne smije biti diskriminacija ni žena zbog njihove odluke, ali ni vjernika', naglasio je Prgomet. 'HDZ neće tražiti zabranu abortusa', istaknuo je on i dodao: 'Smatramo ga nepoželjnom pojavom koja se može spriječiti edukacijom.'

Ipak, u HDZ-u smatraju da zakon treba mijenjati, ali tako da ga da se nadogradi kroz savjetovališta da se uklone nedostaci koji su dosad stvarali probleme u tumačenju, poput priziva savjesti liječnika. 'Slati abortus u ilegalu bila bi velika greška', zaključio je Prgomet.

Genov je poentirala da postoji kolizija između protivljenja pobačaju i uvođenju zdravstvenog odgoja u školama. 'Treba uvesti edukaciju o tim pitanjima u školstvo, raditi na prevenciji', smatra ona.

Krešo Planinić iz Udruge U ime obitelji joj je odmah odgovorio kako oni nisu protiv zdravstvenog odgoja, ali da taj odgoj treba znanstveno potkrepljenje. Pozvao se na pravo na život djeteta i smatra da bi, ako život počinje začećem, zakon trebao štititi život.

Genov misli suprotno i tvrdi da se ljudska prava stječu rođenjem, a ne začećem. Sabol pak ističe kako postoji apsolutno pravo žene na brigu o vlastitom reproduktivnom zdravlju. Napala je HDZ, za koji kaže da je stranka koja je dopustila i dopušta klerikalizaciju društva. Pravo na iskazivanje vjere ne daje im pravo da drugima nešto zabranjuju, dodala je. Trebalo bi se govoriti o tome koliko država skrbi i poštuje pravo žene na njeno reproduktivno zdravlje te medicinsku skrb ako je odlučila pobaciti, zaključila je.

Planinić je istaknuo kako bi ekonomski trebalo potaknuti žene na rađanje. Ne treba reducirati prava, nego štititi život, rekao je. Nije htio odgovoriti na pitanje treba li ići putem Poljske koja želi potpuno zabraniti pobačaj. Genov, s druge strane, upozorava na preporuke UN-a koje govore da treba omogućiti sve vrste kontracepcije te pobačaj učiniti lakšim i financirati ga, kao i druge zdravstvene usluge.

Na kraju emisije Prgomet je opet naglasio kako bi ukidanje abortusa bila velika greška dok je Planinić ponovio da ne treba reducirati prava, nego štititi život. Genov je dodala kako zakon mora biti takav da se omogući da bude provediv, a Sabol da će se SDP boriti svim sredstvima protiv zabrane pobačaja.