JOSIPOVIĆ O AKTUALNOSTIMA

'Previše se bavimo time gdje će Sanader sjediti'

PXL_101024_558

PXL_101024_558

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Predsjednik Republike Ivo Josipović u nedjelju je izrazio očekivanje da bi srbijanski predsjednik Boris Tadić mogao doći u posjet Hrvatskoj i Vukovaru u prvoj polovici studenoga.

"Očekujem da bi predsjednik Tadić mogao doći u prvoj polovici studenoga", rekao je predsjednik Josipović u odgovoru na novinarski upit, nakon tradicionalnog primanja skupina građana na Pantovčaku, o tome kada bi srbijanski predsjednik mogao doći u Vukovar.

Pitanje je bilo potaknuto nedavnom izjavom vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, koji je u razgovoru za radio Slobodne Europe pozvao Tadića u posjet Vukovaru i naglasio kako bi to bilo vrlo bitno za taj grad.

Predsjednik Josipović je rekao da je važno što je takvu poruku dao upravo vukovarski gradonačelnik jer su Vukovarci najteže stradali u Domovinskom ratu. Zahvalio je gradonačelniku što je "izrazio takvo stajalište - poruku mira, ljubavi i budućnosti".

"Nadam se da će cijela Hrvatska razumjeti važnost dolaska predsjednika Tadića za budućnost Hrvatske, regije i Europe", rekao je Josipović i dodao da se upravo zato intenzivno diplomatski radi na dolasku predsjednika Tadića kako bi se osiguralo da "posjet bude na najboljoj mogućoj razini i da se njime prenesu najbolje poruke i za građane Hrvatske, posebno za stradalnike u Vukovaru, a naravno, i za Srbiju".

"Hrvatska, Srbija i druge zemlje u regiji zasigurno žele zajedničku europsku budućnost i to je jedan važan korak", naglasio je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Josipović tradicionalno je danas u svome Uredu primio građane na kavu nakon čega je odgovarao i na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je vezano uz jučerašnju najavu premijerke Jadranke Kosor o osnivanju zajedničke hrvatsko-slovenske radne skupine koja će proučiti mogućnost suradnje u nadzoru zračnog prostora u cilju smanjenja troškova obiju zemalja.

Josipović
je kazao kako je na prošlotjednom sastanku Vijeća za obranu razmatrano više različitih mogućnosti, a među njima i ta. Pritom je, dodao je, dogovoreno da se unutar 60 dana "iskristalizira najbolje rješenje".

„Glavni limitirajući faktor u rješenju problema naše zračne obrane je proračun i proračunska ograničenja. Pričekajmo da vidimo detalje, ne samo ove varijante nego i nekih drugih. Za 60 dana, najkasnije za 60 dana, će Vijeće za obranu donijeti konačnu odluku“, rekao je Josipović koji nije htio konkretnije govoriti koje su to sve mogućnosti.

Jedno od pitanja Predsjedniku bilo je i premještanje glavnog urednika tjednika „Novosti“ na novu dužnost. Josipović je ponovio da je potpuna neistina da je on ili bilo tko iz njegova Ureda tražio smjenu urednika i kazao kako smatra da je objavljivanje naslovnice s naslovom „Oba su pala“, a nakon pada dvaju MIG-ova HRZ-a, bila štetna jer je za posljedicu imala ugrožavanje međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj.

„Ne mislim da je (objavljivanje takve naslovnice) bio govor mržnje, ali mislim da je to bila jedna štetna, to je moje mišljenje, štetna novinska akcija jer je očigledno da je posljedica bila ugrožavanje hrvatsko-srpskih odnosa. Vidjeli smo to po reakcijama. Čemu to?“, kazao je Josipović

„Po meni je to bio loš i štetan prilog i na to mišljenje imam pravo, a moja je dužnost da ga kažem“, nastavio je i ponovio kao smatra nekorektnim povezivati pravo bilo koga na kritiku s pravom na slobodu medija.

„Mislim da sama činjenica da je naslovnica po drugi put objavljena govori da sloboda medija nije ugrožena, ali taj je prilog ugrozio nešto na čemu svi iznimno radimo, ja iznimno puno truda ulažem u izgradnju dobrih međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj, ne samo ja, brojni ljudi. I brojne sudbine su na to vezane i zato imam pravo i želim ukazati kada se dogode pojave koje tome štete“, rekao je Josipović naglasivši kako je „svaki kamen važan u izgradnji međunacionalnih odnosa“.

Upitan za komentar izjave Ive Sanadera da ga je na povratak u politiku „natjerao nevjerojatan nedemokratski razvoj događaja“, Josipović je odgovorio kako smatra da se država previše bavi time gdje će bivši premijer sjediti i zašto se vratio.

Hrvatska ima svoje ozbiljne probleme koje mora rješavati, a koji ne ovise o bivšem premijeru ni o takvim i sličnim slučajevima. Mislim da se cijeloj toj priči predaje prevelik značaj“, kazao je.

Predsjednik Josipović primio je danas više od sto građana, što u sklopu organiziranih grupa, što pojedinačno, a koji ga upoznaju sa svojim radom, ali i problemima s kojima su suočeni.

Naglasio je kako mu je ta vrsta kontakta dragocjena jer, osim što upoznaje nove ljude, doznaje i njihove probleme pa se onda vidi postoji li način da im se pomogne.

Danas je, među inima, primio i deset građana koji su dio grupe prijatelja Ive Josipovića na društvenoj mreži Facebook.

Voditeljica grupe Neda Budrovčan kazala je kako komuniciraju s predsjednikom Josipovićem uglavnom u noćnim satima, između dva i tri sata ujutro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi