HAŠKI SUD

Presuda Šešelju do 31. ožujka, Ljajić ne zna hoće li ga uhititi

08.02.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Haški sud još uvijek nije obavijestio Srbiju o datumu izricanje presude čelniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, no načelno je najavljeno kako se presuda može očekivati do 31. ožujka, izjavio je danas Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s tim sudom

Ljajić je izjavio za TV Pink kako će Srbija o zahtjevu Haškog suda da Šešelj nazoči izricanju presude odrediti kada i definitivno stigne taj zahtjev, navodeći da će Srbija poštovati svoje međunarodne obaveze i svoj zakon, ali da s druge strane mora voditi računa o ukupnoj stabilnosti u zemlji i u društvu.


Upitan hoće li će Srbija uhititi Šešelja ako bude morala, Ljajić je rekao da u ovom trenutku na to pitanje ne može odgovoriti ni s da, ni s ne.

'Trebamo razmotriti sve preostale mogućnosti za koje postoji šansa da se realiziraju. Imamo nekoliko zahtjeva Šešeljeve obrane, a naš pravi zastupnik ima neke ideje tim povodom, no tek kada se sve iscrpi moći ćemo reći što će Srbija poduzeti po tom pitanju', izjavio je Ljajić. 
Upitan pak za slučaj radikala koje sud optužuje za nepoštovanje suda, Ljajić je rekao da je Srbija predložila Haškom sudu opciju prema kojoj bi im se za to djelo moglo suditi u Srbiji.

'Nismo dobili odgovor koji još uvijek čekamo. Naš prijedlog bio je strogo povjerljiv, a onda su ga oni objavili. To je apsolutno njihova greška. Ovo je nepoštovanje suda, radi se o podnesku pod oznakom stroge povjerljivosti', kazao je Ljajić poručivši kako će Srbija napraviti sve što je u njezinom interesu, a da pritom ni na koji način ne ugrozi stabilnost u zemlji.