TUŽITELJSTVO TRAŽI SMAKNUĆE

Presuda Mubaraku bit će izrečena 2. lipnja

22.02.2012 u 22:47

Bionic
Reading

Presuda bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom da je naredio ubijanje prosvjednika u pobuni u kojoj je svrgnut s vlasti, bit će izrečena 2. lipnja, rekao je egipatski sudac Ahmed Refat u srijedu

'Obvezali smo se govoriti istinu. Predani smo toj obvezi', rekao je sudac. 'To je obvezivanje da će pravda i istina biti naš ustav'. Refat je rekao da će zasjedanje na kojem će biti pročitana presuda biti otvoreno medijima i izravno prenošeno. Osim prvih nekoliko ročišta, suđenje Mubaraku nije bilo prenošeno.

Sud je u srijedu saslušao zaključne riječi odvjetnika i njihovih branjenika u procesu protiv bivšeg egipatskog čelnika i drugih visokih dužnosnika. Mubarak je rekao da nema što dodati obrani koju je iznio njegov odvjetnik. 'Nemam komentara. Zadovoljit ću se onim što moj odvjetnik ima za reći', rekao je.

Bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adli i još šest visokih dužnosnika policije također su optuženi za ubijanje prosvjednika tijekom 18-dnevnog ustanka u Egiptu u kojem je poginulo 850 ljudi. Tužiteljstvo za Mubaraka, Adlija i još četvero optuženih traži smrntu kaznu.

Zaključnog dana suđenja Adli je sudu rekao da su ubijanja bila djelo stranih urotnika koji su s krovova pucali na prosvjednike kako bi izazvali sukob s policijom. 'Postojala je inozemna urota protiv Egipta a u kojoj su surađivali agenti iznutra. Ta se zavjera nije oslanjala samo na strance nego i na ljude unutra', dodao je.
Adli je rekao da je njegova policija koristila samo međunarodno prihvaćene metode u postupanju tijekom prosvjeda.