TREĆE SUĐENJE

Presuda Draganu Paravinji u podne

01.03.2016 u 10:30

Bionic
Reading

Vijeće Županijskog suda u Splitu u utorak u podne izreći će presudu Draganu Paravinji optuženom zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne Antonije Bilić, a na današnjim završnim riječima obrane optuženik je ponovio kako nije kriv za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, te da su mu dokazi podmetnuti

Županijsko državno odvjetništvo je na današnjim završnim riječima postupka zatvorenog za javnost u cijelosti ostalo kod optužnice što je podržao i zastupnik obitelji Bilić, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić
On je novinarima ispred suda rekao da očekuje kako će i sutra ostati ista kvalifikacija- teško ubojstvo zbog koje se nadaju i odgovarajućoj sankciji.

'Ovdje se ponovno pokazala moja teza da je Vrhovni sud posve nepotrebno ukidao ranije odluke Županijskog suda, posebno raniju drugostupanjsku odluku s obzirom da u ponovljenom postupku ništa činjenično nije predloženo, a ni utvrđeno. Ako je sud smatrao da treba izmijeniti pravnu kvalifikaciju onda ima ovlasti to učiniti i bez ovog mučenja i bez nanošenja iznimno velike boli obitelji', izjavio je Ljubičić. Dodao je kako obitelj sutra neće sutra doći na izricanje presude jer im je to iznimno bolno.

Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti odvjetnik Željko Gulišija je rekao da je u završnim riječima govorio o tome na što Vrhovni sud upućuje i o kojoj se pravnoj kvalifikaciji radi- o teškom ubojstvu ili o ubojstvu.

Ovo je treće suđenje Draganu Paravinji koji je dva puta na Županijskom sudu u Šibeniku osuđivan na po 40 godina zatvora, ali je te presude Vrhovni sud dva puta i ukidao.

Krajem listopada 2015. Vrhovni sud je u obrazoženju naveo da ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja.

Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Dragana Paravinje, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu.