MILINOVIĆ: EPIDEMIJA JE TU

Preminula treća žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj

11.11.2009 u 17:49

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović u Dnevniku HTV-a kazao je kako je svinjska gripa uzela i treću žrtvu. Riječ je o 62-godišnjem muškarcu koji je preminuo u bolnici 'Sestre Milosrdnice' u Zagrebu. Preminuli je muškarac bolovao od dijabetesa

Od gripe tipa H1N1 do sada je preminuo 61-godišnji Splićanin i njegova trogodišnja sugrađanka koja je bolovala i od leukemije.

KORISNI SAVJETI

Stožer za zdravstvo Grada Zagreba izdalo je naputke što činiti u slučaju pandemijske gripe H1N1, koja se može prepoznati po povišenoj tjelesnoj temperaturu, glavobolji, umoru, bolovima u mišićima, kašlju, grlobolji, curenju iz nosa ili neprohodnosti nosa uz moguće bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i proljev.Ministar Milinović ustvrdio je pak za vijesti RTL-a da se on od svoga sna nije zarazio jer je bio u sauni.

U slučaju gripe potrebno je javiti se svom liječniku obiteljske medicine koji će oboljelog, ocijeni li potrebnom, pozvati na pregled u ambulantu gdje će, također prema potrebi moći dobiti i antivirusni lijek. Pritom će u bolnicu uputiti samo najteže slučajeve oboljenja i bolesnike kod kojih je došlo do komplikacija.

Preporučuje se pridržavanje liječničkih savjeta, uzimanje dovoljno tekućine i lako probavljivu hranu te snižavati povišenu tjelesnu temperaturu. Letak sa preporukama Zagrepčani će moći dobiti u liječničkim čekaonicama i u ljekarnama Gradskih ljekarni Zagreb.

Milinovićev 'stručni' savjet

Ministar Milinović potvrdio je da je od iste bolesti u nedjelju obolio i njegov sin. No, kako se radilo o blažem obliku liječio se samo sredstvima za snižavanje temperature, nije bilo potreba za cjepivom ili drugim lijekovima, rekao je Milinović.

Na pitanje kao to da se on nije zarazio od sina, Milinović je 'stručno' kazao kako je razlog tome njegov posjet sauni. Dodaje kako visoka temperatura ubija viruse.

Svi oni koji si ne mogu priuštiti Milinovićevu metodu, neka se pridržavaju navedenih uputa.


'Ako je potrebno uzmite lijek protiv bolova, ne zanemarite svoju redovitu terapiju ako ste kronični bolesnik, a poseban oprez potreban je kod oboljele djece, trudnica i teških kroničnih bolesnika', stoji u preporukama zagrebačkog Stožera za zdravstvo u slučaju pandemijske gripe.

Podsjeća se da je gripa virusna infekcija dišnih organa koja se lako širi, a najčešće se prenosi kapljicama nastalim prilikom kihanja i kašljanja. Virus gripe može se prenijeti ako se kontaminiranim rukama dodiruju sluznice usta, nosa i oka.

Kako bi se spriječila infekcija virusom gripe preporučuje se izbjegavanje zatvorenih prostora gdje boravi mnogo ljudi, odnosno svaki nepotreban kontakt s većim brojem ljudi i osobama koje imaju simptome respiratorne bolesti. Treba redovito prozračivati prostorije, prati ruke vodom i sapunom ili koristiti alkoholni dezinficijens za ruke.

Cijepljenje protiv ovogodišnje pandemijske gripe u nas se očekuje tijekom prosinca, a prije toga u studenome provodi se cijepljenje protiv sezonske gripe koje se preporuča za sve kronične bolesnike (srčane, plućne, jetrene, bubrežne bolesnike i dijabetičare), za osobe starije od 65 godina i osobe koje njeguju teške kronične bolesnike.

MILINOVIĆ:IMA DOVOLJNO LIJEKOVA

Komentirajući izjave nekih liječnika da antivirusni lijekovi još nisu stigli u njihove ordinacije ministar je kazao da je od jučer 'na terenu' 100 tisuća doza lijekova, što je dovoljno s obzirom na oko 2.500 oboljelih.

'Možda negdje postoje tehnički problemi pa lijekovi nisu došli do ordinacija, ali to ćemo ovih dana popraviti', kazao je Milinović. Dodao je da su u pričuvi i 33 respiratora koji se u slučaju nužde mogu priključili u bilo kojoj bolnici.

Ministar Milinović je ocijenio da u Hrvatskoj nije potrebno proglašavati epidemiju, jer je kao i Svjetska zdravstvena organizacija, proglasila šesti stupanj pandemije. 'No to ne znači da epidemije nije tu', ustvrdio je Milinović.

Kazao je i da se telefonom ispričao roditeljima preminule djevojčice iz Splita, koji su iz ministrove izjave u medijima doznali da je njihova kćer preminula kao druga žrtva 'nove gripe' u Hrvatskoj.