pionirka britanskog zrakoplovstva

Preminula ratna veteranka zaslužna za dopremanje legendarnih Spitfirea na prve crte bojišta

26.07.2018 u 15:59

Bionic
Reading

Mary Ellis, jedna od posljednjih preživjelih pilotkinja iz Drugog svjetskog rata i pionirka britanskog zrakoplovstva, preminula je u četvrtak u 101. godini

Veteranka Drugog svjetskog rata je za vrijeme globalnog sukoba bila pripadnica pomoćnih snaga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) koje su bile zadužene za dopremanje borbenih zrakoplova tipa Supermarine Spitfire i Hawker Hurricane iz tvornica do aerodroma, odakle su britanski piloti polijetali u zračne akcije.

Mary Ellis se RAF-u pridružila 1941. godine, nakon što je po okončanju Bitke za Britaniju na radiju čula reklamu u kojoj se pozivaju djevojke da pristupe zračnim snagama.

Tijekom Drugog svjetskog rata Mary Ellis je na prvu crtu bojišnice dopremila više od 1000 borbenih zrakoplova, mahom lovaca Spitfire i bombardera Wellington.

Nakon rata seli se na otok Wight te upravlja lokalnim aerodromom sa suprugom koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata također bio pilot.

Pilotkinja je dan uoči smrti nazočila svečanoj premijeri dokumentarnog filma 'Spitfire' koji govori o letećoj ikoni britanskog ratnog zrakoplovstva koji je tijekom Drugog svjetskog rata odnio prevagu nad njemačkim lovcima.

Tijekom premijere prisjetila se svojeg prvog leta od tvorničkog uzletišta do prve crte bojišnice.

  • +27
Održano prvo zajedničko uvježbavanje hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

'Uspinjala sam se u Spitfire, a mehaničar me pitao koliko imam sati naleta. Kazala sam da prvi put letim tim tipom zrakoplova. Od šoka je skliznuo niz krilo', prisjetila se Mary Ellis svojih pilotskih početaka.