DAN SVETOG DUJMA

Preljubnik Kerum uz bok nadbiskupu

07.05.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Prošle godine, na dan zaštitnika Splita Svetog Dujma izvještavali smo o tradicionalnoj procesiji i tada je na čelu kolone, odmah iza moći salonitanskog mučenika, kročio tadašnji gradonačelnik Splita Ivan Kuret. Bilo je to vrijeme predizborne trke za funkciju čelnog čovjeka grada i na začelju kolone je bio Željko Kerum

Tada smo i predvidjeli scenarij po kojem će na čelu procesije u 2010. godini biti novi gradonačelnik Željko Kerum i prognoza je bila točna. Ono što nismo predvidjeli su promijenjene okolnosti u kojima se prvi čovjek grada prezentira javnosti. U svibnju 2009. on se u svojoj kampanji zalagao za tradicionalne kršćanske vrijednosti, dom i obitelj. Koji mjesec kasnije, u svima poznatim okolnostima, javnost je doznala sasvim suprotne činjenice.

No, to splitskog gradonačelnika nije ni najmanje omelo da se danas uprizori na čelu procesije kao prvi čovjek grada i vrlo ga je srdačno, bez ikakve zadrške ili oklijevanja, pozdravio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Procesija s moćima prvog biskupa u Saloni i zaštitnika Splita Svetog Dujma i ove godine je završavala na zapadnom kraju splitske Rive, gdje je i održana misa.

Nastavak je to sada već višegodišnje prakse održavanja najvažnijeg liturgijskog obreda za taj dan na Rivi, na što se već žalio dio lokalnog klera, vjernika i kulturne javnosti. Radi se o praksi koja je falsifikat, koja poništava važan dio gradske memorije i to je primjer dokidanja tradicije i devastacija nematerijalne baštine.

Ove godine svečanu misu povodom dana zaštitnika grada, Svetog Dujma, predvodio je biskup bračko-hvarsko-viški, msgr. Slobodan Štambuk. U propovijedi nije propustio kritizirati medije, a spominjao je Bleiburg, Jasenovac i zatvore te se upitao što je istina o tim tragičnim događajima u hrvatskoj povijesti. Vrijedi spomenuti njegovu usporedbu mučenika Dujma s carem Dioklecijanom prema kojoj je Dujam bio Sirijac, žrtva i kršćanin, a Dioklecijan Dalmatinac, poganin, nasilnik i ubojica. Na kraju propovijedi je Štambuk zavapio: 'Dujam ili Dioklecijan', i usporedio njihov povijesni susret i sraz sa susretom Isusa Krista i Poncija Pilata.

Danas su se s razglasa po cijeloj povijesnoj jezgri Splita mogli čuti i skandalozni citati Josepha Goebbelsa na temu Katoličke crkve i pedofilije. Prema tom citatu, pedofilski grijesi tadašnjeg dijela svećenstva su bili alibi za brutalan obračun nacista s Katoličkom crkvom u Njemačkoj, što je izazvalo nedoumice među okupljenim građanima o tome što je govornik iz splitske katedrale htio reći.

Na Rivi i po cijelom gradu po krasnom sunčanom vremenu je bio jako veliki broj građana, vjernika, gostiju i turista. Dan zaštitnika Splita je tako bio prava mediteranska fešta i rapsodija boja, sunca i mirisa. Tisuće građana su se tiskale i oko improviziranih štandova u pravoj sajamskoj atmosferi.