NOVI PROBLEMI

Prekinuti pregovori banaka i grčkih vlasti

Grčka

Grčka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Banke su u petak objavile da obustavljaju pregovore s Atenom o načinima reprogramiranja grčkog javnog duga i natuknule su da bi mogle promijeniti odluku o otpisu njegova velikog dijela

Institut za međunarodne financije (IIF) piše u priopćenju da 'usprkos naporima grčkih čelnika', prijedlog banaka o otpisu polovice grčkog duga u njihovu posjedu 'nije naišao na jasan i konstruktivan odgovor svih strana'.

'U takvim uvjetima pregovori s Grčkom (...) su obustavljeni kako bi se moglo razmisliti o prednostima dragovoljnog pristupa', dodaje se u tekstu koji su potpisali Amerikanac Charles Dallara, izvršni direktor IIF-a i Francuz Jean Lamierre

Pod pojmom 'dragovoljni pristup' misli se na ugovor koji su 26. i 27. listopada zaključili privatni vjerovnici Grčke i čelnici eurozone. Prvi su se tada bili obvezali da će se odreći povrata duga u iznosu od 100 milijarda eura kako bi se spriječio nekontrolirani stečaj zemlje.

Pregovori koje grčka vlada vodi s privatnim vjerovnicima o otpisu dijela duga koji je preduvjet za odobravanje drugog paketa pomoći vrijednog 130 milijarda eura, u stanju su 'krajnje' napetosti, rekao je za agenciju France Presse izvor blizak pregovorima.

Pregovaračke strane 'moraju biti svjesne veoma teške situacije' kako bi se 'spriječilo ono najgore', dodao je izvor.

'Napetost je došla do krajnjih granica, sve strane, sudionice u ovim pregovorima vrlo važnim za Grčku i za Grke, ali i za eurozonu i Europljane moraju biti svjesni da je stanje vrlo ozbiljno i moraju preuzeti odgovornost kako bi se spriječilo ono najgore', rekao je izvor blizak pregovorima grčke vlade i banke zajmodavci.

Očekuje se da će tzv. inicijativa privatnog sektora omogućiti da privatni vjerovnici otpišu barem 50 posto grčkog duga čime bi se on smanjio za oko 100 milijarda eura sa sadašnjih 350 milijarda.

Taj je dogovor od presudne važnosti za odobravanje drugog paketa međunarodne pomoći Grčkoj od 130 milijarda eura bez kojih bi se ova zemlja mogla naći pred bankrotom oko 20. ožujka, kada istječe rok za isplatu duga u iznosu od 14,5 milijarda eura.

Grčki tisak piše u petak da su pregovori zapeli ponajprije zbog kamatnih stopa koje traže banke a grčka strana ih drži previsokim.

Dnevni list Kathimerini piše da pregovarači iz privatnog sektora za nove obveznice koje će dobiti u zamjenu za stare obveznice traže kamatnu stopu oko 5 posto, a grčka strana pristaje samo na 4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi