NASTAVAK KRAJEM VELJAČE

Prekinuti mirovni pregovori o Siriji, Erdogan optužuje UN

04.02.2016 u 12:40

Bionic
Reading

Rusija je u četvrtak rekla da žali zbog prekida pregovora u Ženevi o Siriji i da očekuje drugi krug krajem mjeseca, dok turski predsjednik smatra da su pregovori besmisleni dok Rusija nastavlja s napadima. 'Žalimo zbog ovakvog razvoja događaja ali nitko nije očekivao da će biti jednostavno i brzo', rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

'Nitko nije očekivao da će do rezultata doći odmah u prvom krugu.. Nadamo se da će se uskoro razjasniti na koji će se način pregovori nastaviti', dodao je.

Izaslanik UN-a Staffan de Mistura u srijedu je izvijestio da se mirovni pregovori o Siriji u Ženevi privremeno prekidaju te da će biti nastavljeni 25. veljače.

'Ostalo je još posla koji treba obaviti... ne samo za nas, već i za sve koji sudjeluju' u sirijskoj krizi, kazao je Mistura, nakon višesatnog sastanka s dužnosnicima sirijske oporbe u jednom ženevskom hotelu.

Izaslanik UN-a je najavio 'stanku' u mirovnim pregovorima, koji se nakon dolaska izaslanstava iz Damaska i oporbe u petak i subotu, nisu ni uspjeli razviti. 'Već sam odredio novi datum nastavka pregovora - 25. veljače', kazao je.

'Jasno je da će nastavak pregovora biti kompliciran i nadamo se da će nakon stanke zaista i doći do novog kruga ovih kompleksnih pregovora', rekao je Peskov.

Erdogan
je pak izjavio u govoru u Peruu koji je objavljen na njegovoj web stranici da su pregovori besmisleni dok snage predsjednika Bašara al Asada i ruske snage nastavljaju s napadima u zemlji.

'Rusija nastavlja ubijati ljude u Siriji. Može li se u takvim uvjetima održati mirovni skup? Mogu li se voditi mirovni pregovori?', upitao se Erdogan.

'O okružju gdje se i dalje ubijaju djeca, takvi pokušaji nemaju nikakvog smisla osim olakšati situaciju tiranima', rekao je.

I američki državni tajnik John Kerry optužio je Moskvu i Damask da traže vojno rješenje umjesto da dopuste političko, te rekao da ofenziva sirijske vojske uz rusku pomoć ugrožava politički proces.