OŠTRO UPOZORENJE

'Pregledi na kliconoštvo nisu parafiskalni nameti!'

15.03.2017 u 12:28

Bionic
Reading

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske podržava napore Vlade RH u nastojanju poticanja jače gospodarske aktivnosti poduzetnika. U vidu proaktivne politike rasterećenja gospodarstva, Ministarstvo gospodarstva prezentiralo je popis parafiskalnih nameta u kojima su zabilježene dvije usluge koje rade Zavodi za javno zdravstvo: Zdravstveni pregledi na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom i Naknada za edukacije o higijeni osoblja koje rade u neposrednom kontaktu s hranom

Gore navedene usluge zavoda za javno zdravstvo propisane su Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i nikako ne bi smjele pripadati u kategoriju parafiskalnih nameta jer se navedenim uslugama vrše zdravstveni pregled i edukacija osoba koje su potencijalni nositelji i širitelji zaraznih bolesti, smatraju u Udruzi poslodavaca u zdravstvu.

Ukidanjem ovih usluga, odnosno smanjenjem njihove frekvencije, dovela bi se u pitanje zdravstvena sigurnost osoblja i konzumenata, a time bi bila znatno narušena i kvaliteta ugostiteljsko-turističke usluge.

Preventivni pregledi ne smiju biti svrstani u kategoriju parafiskalnih nameta i stoga što se radi o specijaliziranoj, visokostručnoj usluzi iza koje stoji rad doktora medicine specijalista epidemiologa i mikrobiologa te magistara sanitarnog inženjerstva, a parafiskalni nameti isključivo su nameti slični poreznim davanjima.

Dobro je podsjetiti na nedavne ekscesne situacije mikrobiološki neispravne hrane kojoj je istekao rok trajanja u određenim velikim trgovačkim lancima, a koji su prilično uznemirili naše građane. Stoga su mišljenja da su neki trgovački lanci nepoštovanjem sanitarnih standarda i prekoračenje roka uporabe, pokazali potrebu za upravo suprotnim djelovanjem: povećanom kontrolom i edukacijom nužne su najmanje u sadašnjem, stručno propisanom obimu, bez njihova smanjenja, kako bi se te situacije u budućnosti izbjegle.

U Udruzi smatraju da bi ukidanje i/ili smanjenje usluga zavoda za javno zdravstvo moglo izazvati negativne posljedice za opće zdravlje i sigurnost konzumenata jer bi se smanjila prevencija, kontrola i nadzora zdravstvenog stanja ugostiteljskih djelatnika. Trenutačno propisani zdravstveni nadzor osoba koje rade s hranom daje nam sigurnu epidemiološku situaciju i u Hrvatskoj nemamo skandale s masovnim trovanjima/zarazama ljudi. 

U turizmu je izuzetno velika fluktuacija radne snage u vrijeme turističke sezone, stoga bi ukidanje, odnosno smanjenje ovih usluga znatno umanjilo zdravstvenu sigurnost građana i turista.

Imajući u vidu sve navedeno, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske protivi se uvrštavanju zdravstvenih usluga u grupu parafiskalnih nameta. 'Tražimo da se zbog zdravstvene sigurnosti građana, predmetne zdravstvene usluge uklone s tog popisa, tim više što je i ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić u svojim javnim istupima potvrdila da, zbog osjetljivosti ove teme, dodatnog ukidanja preventivnih pregleda u sektoru turizma i ugostiteljstva neće biti', navodi se u priopćenju.