na pantovčaku

Predstavnici Mreže mladih požalili se Milanoviću zbog Zakona o savjetima mladih

11.03.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike Mreže mladih Hrvatske koji su ga upozorili da se novim Zakonom o savjetima mladih mladima zatvara prostor za političku participaciju

Mreža mladih Hrvatske je savez 77 udruga mladih kojima je zajednički interes razvijati politike za mlade, kako na nacionalnoj tako i na regionalnim i lokalnim razinama, a glavna tema razgovora i povod za sastanak s Predsjednikom Milanovićem je njihovo nezadovoljstvo izmjenama Zakona o savjetima mladih, navodi se u priopćenju predsjednikova Ureda.

Prema njihovim tvrdnjama, izmjenama tog zakona Savjet mladih Republike Hrvatske dobio je ovlast da koordinira rad svih gradskih i županijskih savjeta i tako predstavlja sve mlade u Hrvatskoj. Postavljanjem tog nacionalnog tijela kao nadređenog svim lokalnim savjetima mladih nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave, upozorili su predstavnici Mreže mladih Hrvatske.

Milanović s predstavnicima Mreže mladih Izvor: Ured predsjednika RH / Autor: Filip Glas

Zbog toga je Mreža mladih Hrvatske, u suradnji sa 44 oporbena zastupnika, u veljači ove godine predala Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih. I u obrazloženju zahtjeva tvrde kako se tim izmjenama krši načelo autonomije i regionalne samouprave i zatvara se mladima prostor za političku participaciju. Kao argument ističu i činjenicu što je u novom Savjetu mladih RH, koji ima 20 članova, čak 15 članova Mladeži HDZ-a.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filip Glas i Marko Beljan/Ured predsjednika RH

Nadalje, upozorili su kako je novi zakon suprotan preporukama Vijeća Europe te će Mreža mladih Hrvatske s tom činjenicom upozoriti i nadležne europske institucije. Pogotovo što, kako kažu, upravo je Mreža mladih Hrvatske do sada bila međunarodno prihvaćena kao reprezentativno tijelo mladih iz Hrvatske, a sada se Savjet mladih RH nameće kao reprezentativno tijelo u međunarodnim okvirima.