predsjednik u požegi

Milanović: Javnost ću o datumu izbora informirati kad se raspusti Sabor

08.03.2024 u 14:37

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio je u petak da će Sabor biti raspušten 14. ožujka. Što o mogućem datumu parlamentarnih izbora kaže predsjednik Zoran Milanović, čija se odluka o raspisivanju izbora tek očekuje

'Prije dva dana pokušao sam stupiti u kontakt s gospodinom AP-om, ali ne želi se razgovarati. Već godinama traje opstrukcija nacionalne sigurnosti', izjavio je predsjednik.

'Moramo razgovarati', istaknuo je, dodajući da se 'nasilno imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom pretvara u jednu od najnasilnijih farsi u povijesti ove države'.

'SOA i njezine nesavršene procedure su odgovorne jer AP to nije znao ranije. Sad ćemo osigurati da se to zna ranije pa da nemaš niz obrambenih fortifikacija od istine', kaže Milanović. Ističe da SOA prema zakonu ima ravnatelja i zamjenika, a zamjenik nije imenovan jer, kako kaže, to HDZ-u ne odgovara.

Dodaje i da je to vrlo nekorektno prema Danijelu Markiću. 'SOA-u će 12 godina voditi jedan čovjek? Ja sam s tim čovjekom korektno surađivao, ali želim čuti argumente. Ne preko razglasa u vojarni', kaže predsjednik.

  • +33
Milanović na Danu Počasno-zaštitne bojne Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Milanović kaže i kako nam 'AP iz Bukurešta prijeti i obećava Polifemovu glavu dok u zemlji imamo situaciju'. 'Ne javlja se, gospodin se ne javlja. 'Mi smo za Markića.' Takvu mu nepravdu čine, to je tako kvarno. Nisam ništa odbio, ali da mogu prijeći preko propusta koji su se dogodili u farsi Turudić, to ne mogu', rekao je Milanović.

Upozorio je kako su Željko Sabo i neki drugi 'završili iza rešetaka' zbog iste stvari zbog koje Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa danas nije kaznilo glasnogovornika Vlade Marka Milića.

Komentirao je i uvođenje vojnog roka.

'Bit će teško jer imamo ustavnu odredbu o prizivu savjesti i ukinuli smo obvezni vojni rok u trenutku u kojem je broj onih koji su se pozivali na to prešao 80 posto. Nitko nije htio ići u vojsku. Neću reći da sam protiv. Ova vrsta osposobljavanja, osam tjedana dragovoljno je super, ali to je samo 120 ljudi ovaj put za cijelu Hrvatsku', kaže.

U razgovoru s novinarima osvrnuo se i na mogući datum izbora.

'Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost. Neću se konzultirati s političkim strankama', rekao je Milanović.