zdravstvena kriza

Predstavnici civilne zaštite u EU raspravljaju o 'naučenim lekcijama' u pandemiji

09.06.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Europska unija, zemlje Europskog gospodarskog prostora, kandidatkinje za EU i predstavnici Europske komisije i Vijeća razmjenjuju u utorak na videokonferenciji 'naučene lekcije' u zdravstvenoj krizi te raspravljaju o daljnjem jačanju rescEU-a, rekao je u utorak pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut

Na videokonferenciji u organizaciji hrvatskog predsjedništva sudjeluje 86 predstavnika nacionalnih tijela za civilnu zaštitu, Komisije i Vijeća na kojoj raspravljaju 'kako i na koji način su radili da bi spriječili širenje epidemije u njihovim zemljama i kako su jedna drugoj pomagale', istaknuo je Trut.

Prioritetne teme su daljnji razvoj kapaciteta za zaštitu građana, prevencija i smanjenje rizika od katastrofa, razvoj programa rescEU koji je dio Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, dodao je Trut.

Komisija predlaže dvije milijarde eura više za rescEU u novom europskom proračunu kako bi se stvorile rezerve opreme za hitne zdravstvene situacije, šumske požare, kemijske, biološke, radiološke ili nuklearne prijetnje i ostale hitne situacije.

Prema tom prijedlogu, ukupni proračun Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu trebao bi biti veći od 3,1 milijarde eura.

Trut je podsjetio da Hrvatska u sklopu tog programa s dva kanadera pomaže u gašenju požara na poziv EK ili zemalja članica EU-a, a i šire kojima zatreba pomoć.