KOMUNALNI PROJEKTI

Hrvatske vode potpisale 37 ugovora

10.06.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Hrvatske vode danas su sa 37 vodnih komunalnih poduzeća potpisale ugovore o financiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekte koje će ta poduzeća kandidirati za sredstva iz fondova EU-a

Ukupna vrijednost ugovora je 220 milijuna kuna, a odnose se na vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Izrada projektno-tehničke dokumentacije u potpunosti će se financirati iz sredstava Hrvatskih voda, prema planu upravljanja vodama u 2010. godini. Ujedno su potpisani i ugovori o komisiji kojima su poduzeća ovlastila Hrvatske vode da u njihovo ime i za njihov račun provedu javnu nabavu projektno-tehničke dokumentacije.

Ukupna vrijednost investicija na temelju studijsko-tehničke dokumentacije procjenjuje se na 896 milijuna kuna. Cilj je do ulaska Hrvatske u EU, odnosno do početka 2012. godine, imati što više kvalitetnih projekata vodnog gospodarstva koji bi bili spremni za natjecanje za sredstva iz fondova EU-a, rekao je prilikom potpisivanja ugovora generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

Današnjim ugovaranjem planirano je projektiranje sedam regionalnih vodoopskrbnih sustava, u zaštiti voda planira se izrada dokumentacije za 29 projekata, a u planu je i izgradnja 31 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Danom pristupa u EU Hrvatska sječe pravo pristupa sredstvima iz kohezijskih i strukturnih fondova. Točan iznos sredstava koja će biti na raspolaganju Hrvatskoj odredit će se tijekom pristupnih pregovora. Prema prijedlogu financijskog paketa za Hrvatsku, bespovratna sredstva za vodno gospodarstvo za 2012. i 2013. godinu iznose oko 165 milijuna eura godišnje.