kasni godinu dana

Predstavljena kampanja za provedbu Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka 'Vrijeme je'

20.01.2022 u 14:29

  • +8

Javno zdravstvena kampanja u borbi protiv raka

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Bionic
Reading

"Vrijeme je" naziv je javnozdravstvene kampanje predstavljene u četvrtak, kojom se želi potaknuti provedbu Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka, sa čime se kasni godinu dana, tijekom kojih je od raka u Hrvatskoj umrlo 15.637 osoba, 20 posto više od europskog prosjeka

Nacionalni strateški okvir protiv raka usvojen je prije godinu dana u Hrvatskom saboru, a kampanju pokreću udruge onkoloških bolesnika koje žele okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti provedbu plana.

Procjenjuje se da u našoj zemlji živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka, drugog najčešćeg uzroka smrtnosti u nas.

"Procjena je da od raka umire svakoga dana 30 osoba, a svake godine oboli njih više od 25.000, zato poručujemo kako je vrijeme da se pokrenemo. Prvu godinu Nacionalnog plana smo izgubili, više od 15.000 života smo izgubili i vrijeme je da se svi aktivno uključimo", rekao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina na konferenciji za novinare na Trgu bana Jelačića, koja je simbolično održana u 5 do 12.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković najavila je kako će u idućh tjedan-dva u proceduru biti upućen Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje, kao prvi korak u implementaciji plana.

Građani ne mogu čekati još deset godina

"Nacionali plan nije ostao mrtvo slovo na papiru, niti će to biti samo lista lijepih želja, ide se u njegovu implementaciju, no to su procesi koji se ne mogu provesti od danas do sutra. U Ministarstvu zdravstva formirane su radne skupine i mogu reći da je Akcijski plan gotov", kazala je.

Plan uključuje zanavljanje radiološke opreme, uspostavu onkološke mreže i baze onkoloških podataka, kao i prevenciju, rano otkrivanje, adekvatno liječenje i rehabilitaciju bolesnika, rekla je Katalinić Janković.

Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera naglasila je da hrvatski građani ne mogu čekati još deset godina kako bi se sustav pokrenuo.

"Kad se razbole od raka, ljudi osiromašuju, gube poslove, drastično im se srozava kvaliteta života pa osim borbe za život moraju voditi i borbu za golu egzistenciju”, upozorila je Kalogjera.   

Zalažemo se za jednaku dostupnost zdravstvene skrbi onkološkim pacijentima bez obzira gdje žive, a znamo da to nije bilo moguće ni prije korone. Koronavirus je svima često izlika, kaže Kalogjera.

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, odgovoran za 27 posto smrti u zemlji, vodeći je uzrok smrtnosti osoba mlađih od 65 godina, odgovoran za 50 posto smrtnih slučajeva kod žena i 35 posto kod muškaraca.