DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA:

'Predsjednik mora zaštitit teritorijanu cjelovitost Hrvatske'

17.09.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Skupština Dubrovačko-neretvanske županije danas je na izvanrednoj sjednici većinom od 26 glasova donijela je zaključak u kojem se od hrvatske vlade i Hrvatskog sabora traži da ne ratificiraju Ugovor Tuđman Izetbegović o državnoj granici između RH i BiH od 30. srpnja 1999. godine jer bi se tim činom susjednoj državi ustupio hrvatski teritorija kod Kleka

Protiv takvog zaključka je glasovalo šest vijećnika SDP-a, a suzdržan je bio jedan vijećnik HNS-a. U zaključku se uz ostalo traži od hrvatske vlade da ponovo identificira granice s BiH kod Kleka uvažavajući sve dokaze da je predmetni teritorij na dan 25. lipnja 1991. hrvatski čime bi se u potupnosti poštivali kriteriji za razgraničenje bivših republika SFRJ koji su određeni mišljenjima Banditerove komisije.

Ukoliko se Vlada ogluši o zahtjev Skupština Dubrovačko-neretvanske županije traži od predsjednik Republike Hrvatske da sukladno svojim ovlastima zaštiti teritorijalnu cjelovitost RH na ovom prostoru.

Uz vijećnike Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije sjednici su nazočili saborski zastupnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, autori knjige o granici na Kleku akademik Nenad Vekarić i Niko Kapetanić te pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andrea Metelko-Zgombić.