ZNAČAJNE OVLASTI

Predsjednički izbori u Finskoj: U drugom krugu natječu se Stubb i Haavisto

11.02.2024 u 08:23

Bionic
Reading

Bivši premijer Alexander Stubb i bivši ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto natječu se u nedjelju u drugom krugu izbora za predsjednika Finske, nakon što ni jedan kandidat nije osigurao dovoljno glasova u prvom krugu prije dva tjedna

Birališta su otvorena od 9 do 20 sati po lokalnom vremenu, a izlazne ankete očekuju se odmah nakon zatvaranja. Preliminarni rezultati očekuju se tijekom nedjelje navečer.

Stubb, konzervativac, i Haavisto iz Zelenih osvojili su najviše glasova od devet kandidata u prvom krugu. Stubb je dobio 27,2 posto glasova, Haavisto 25,8 posto. Pobijedili su druge teškaše u finskoj politici, poput desnog populističkog predsjednika parlamenta Jussija Halla-ahoa i bivšeg povjerenika EU Ollija Rehna.

Nakon predizborne kampanje obilježene međusobnim poštovanjem i političkim raspravama, a ne osobnim napadima, Stubb ulazi u odlučujući krug glasovanja s nešto više izgleda za pobjedu.

U posljednjem ispitivanju javnog mnijenja koje je provela televizija Yle prije dana izbora, on je bio na 54 posto, dok je Haavisto imao 46 posto. I druge ankete proteklih dana dale su slične rezultate. Yle međutim upozorava da je u njihovoj anketi toliko birača još uvijek bilo neodlučno te bi se ishod ipak mogao okrenuti u korist Haavista.

Prve projekcije odmah nakon zatvaranja birališta u nedjelju bit će temeljene na prijevremeno danim glasovima. Oni bi trebali dati dobru sliku konačnog rezultata, budući da je 46 posto birača s pravom glasa koji žive u Finskoj predalo svoj glas prije samog dana izbora.

Pobjednik će preuzeti dužnost početkom ožujka, nasljeđujući predsjednika Saulija Niinistöa, koji je završio dva šestogodišnja mandata i više mu nije dopušteno da se kandidira. Finski predsjednik bira se izravno i ima značajne ovlasti u vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Finska s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 kilometara. Pod Niinistöom i nakon ruske invazije na Ukrajinu, ta je nordijska zemlja odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u 2022. Nakon desetljeća vojne nesvrstanosti, postala je 31. članica obrambenog saveza u travnju 2023.