ČETVRTI MANDAT

Predsjednički izbori u Azerbajdžanu: Alijev izabran s više od 80 posto glasova

11.04.2018 u 18:34

Bionic
Reading

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev bez problema je u srijedu ponovno izabran za predsjednika, s više od 80 posto glasova, osvojivši tako četvrti predsjednički mandat, pokazale su izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja posljednjih birališta

Na vlasti već 15 godina u toj maloj kavkaskoj zemlji, Alijev - u čiju pobjedu nitko nije sumnjao - dobio je 82,7 posto glasova po azerbajdžanskom institutu za istraživanje javnog mišljenja ELS, dok je po francuskom OpinionWayu dobio 86,5 posto.

Alijev, koji je prvi put izabran za predsjednika 2003., vladat će zemljom do 2025.

Konačan postotak izlaznosti na izborima još uvijek nije poznat, a dva sata prije zatvaranja birališta bio je 69,9 posto.

Glavne oporbene stranke odbile su sudjelovati ocjenjujući da nisu ispunjeni uvjeti kako bi se održali demokratski izbori.

Uz Alijeva, još je sedam kandidata bilo u utrci za predsjednika - sve malo poznate osobe koje jedva da su vodile ikakvu kampanju.

Oporba tvrdi da su ti kandidati obične lutke na koncu koje su izabrali ljudi na vlasti.

Alijevi pristaše ističu kako je državu iz nekadašnjeg zaostalog sovjetskog područja pretvorio u važnog energetskog dobavljača za Europu.

No kritičari tvrde kako je on pritom ugušio oporbu i iskoristio vlast kako bi zgrnuo ogromno bogatstvo koje troši na luksuzan život sebe i svoje obitelji.

Alijev odlučno odbacuje optužbe za korupciju i zloupotrebu ovlasti.

Prijevremene izbore nadzirala je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).