poruka iz vukovara

Predsjednica RH: Hrvatska želi sa Srbijom graditi dobrosusjedske odnose

06.05.2017 u 21:59

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iz Vukovara, u kojem je održana Svečana Sinjska alka u čast braniteljima toga grada i cijele Hrvatske, ukazala je na probleme s kojima se suočava hrvatsko društvo te je spomenula odnose sa Srbijom, poručivši kako se zalaže za to da dvije države podvuku crtu i krenu graditi bolje odnose

'Kao što prošlost nismo i nećemo zaboraviti, isto tako ne želimo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u Drugi svjetski rat i sijati klice novih zala.

Želimo ići naprijed i gledati u budućnost i zato odavde iz Vukovara vrlo jasno poručujem: Republika Hrvatska želi s Republikom Srbijom graditi dobrosusjedske odnose, želimo pomoći Srbiji da što skorije uđe u EU', istaknula je Grabar Kitarović. 

Poručila je da i Hrvatska i Srbija imaju dužnost izgrađivati dobrosusjedske odnose radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda u obje države i stabilnosti jugoistoka Europe.

U vezi s aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj, poručila je da Hrvatska mora postati politički stabilna država u kojoj će se problemi rješavati odgovorno i konstruktivno, uz najveći mogući postignuti kompromis. Kao probleme koji opterećuju hrvatsko društvo navela je demografsku obnovu, reformu obrazovanja, zapošljavanje i pravo na pravednu plaću, nužnost deblokade 330 tisuća blokiranih građana, sustav domovinske sigurnosti te potrebu promjene, kako je kazala, nepravednog ovršnog zakona. 

Poručila je da ako rastu BDP i gospodarstvo, onda se to mora osjetiti i na plaćama i standardu hrvatskih građana.