SPOR OKO OVLASTI

Predsjednica može zabraniti mimohod. Hoće li?

12.05.2015 u 11:04

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se nastavlja polemika o tome tko zapovijeda Oružanim snagama. U jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvoga' Vladimir Šeks ponovio je kako je nedvojbeno da Oružanim snagama upravlja predsjednica Republike. Višnja Tafra, zamjenica ministra obrane, kao i ustavni stručnjak Đorđe Gardašević smatraju da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović može zabraniti održavanje mimohoda

U slučaju da se ne postigne dogovor o ovom pitanju, Sabor nema ingerencije uključiti se u razrješavanje situacije, ali predsjednica ima mogućnost tražiti očitovanje Ustavnog suda, rekao je Vladimir Šeks.
Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra rekla je kako očekuje da će se svi odgovorni akteri uspjeti dogovoriti o obilježavanju 20. obljetnice Oluje u okviru Državnog odbora za proslavu koji je osnovao premijer Zoran Milanović. Na to je Šeks odgovorio da je upravo sporno to što je Milanović donio odluku o osnivanju odbora bez dogovora s predsjednicom. Time nam je otvorio vrata sumnjama da predsjednica neće ni sudjelovati u radu odbora.

Šeks je istaknuo da je predsjednica jasno iznijela svoj stav u emisiji 'Javna stvar'. Rekao je i da je ovo nepodobni pokušaj izazivanja ustavne krize koju generira premijer Milanović. Želi svojim mišićima nadjačati autoritet predsjednice Republike, dodao je Šeks, prenosi portal HRT-a.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra naglasila je kako ovlasti predsjednice, Vlade i ministra obrane impliciraju suživot, dogovor i koordinaciju. Ona je naglasila da se ovlasti predsjednice i ministra razlikuju u dva izraza - korištenje oružanih snaga i uporaba oružanih snaga. Predsjednica donosi odluku o uporabi, a ministar o korištenju. Prema Tafrinoj interpretaciji, mogli bi se naći u situaciji da prvi put u povijesti jedan predsjednik donosi odluku o zabrani korištenja oružanih snaga u proslavi pobjede te vojske. Predsjednici do sada nikada u miru nisu donijeli takvu zabranu, istaknula je.

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević u izjavi za Jutarnji list je kazao da je predsjednik Republike prema Ustavu vrhovni zapovjednik oružanih snaga, a to znači da tu ovlast ima u ratu i miru. Naglasio je da članak 7 Ustava propisuje da se obrambeno ustrojstvo, zapovijedanje, upravljanje i demokratski nadzor nad vojskom, osim Ustavom, uređuje i zakonom, ali to ne dovodi u pitanje ustavnu odredbu u kojoj jasno stoji da je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. Dakle, zaključio je da ako predsjednica u konkretnoj situaciji izda zapovijed o neodržavanju parade u Zagrebu, ona tu paradu može blokirati.