U ČETIRI OKA

Predizborno vrijeme je dobrodošlo čistilište

26.09.2015 u 18:02

  • +9

WMF - Predavanje Kako ćemo pratiti izbore

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Bionic
Reading

Predizborno sučeljavanje Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka, šefova SDP-a i HDZ-a, trebalo bi se dogoditi, odnosno, mediji bi trebali pritisnuti Karamarka, koji sučeljavanje izbjegava, da se nađe na dvoboju s aktualnim premijerom, gotovo je jednoglasan zaključak okruglog stola 'Kako ćemo pratiti izbore' održanog u Rovinju na Weekend Media Festivalu

'Ipak mislim da se to neće dogoditi, što je tužno', misli je Gojko Drljača, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista, dok Zdravko Milinović, izvršni urednik Večernjeg lista, dodaje da je za to krivac Karamarko koji uporno to izbjegava jer mu je očito jasno da je Milanović vještiji u stand up nastupu.

Đurđica Klancir, glavna urednica tportala, drži da je upitno bi li takvo sučeljavanje išta donijelo, s obzirom na to da se u takvim situacijama uvijek uključuju izborni stožeri, pa se dogovaraju pitanja i na kraju se dobiju naručene predstave.

'U svakom slučaju je šteta što HDZ misli da bi mu to odnijelo poene jer Milanović trenutno mahnita kao Zdravko Mamić i tko zna što bi dobili', misli Klancir.

Igor Alborghetti iz Telegrama smatra da bi sučeljavanje bilo divno, ali napominje da nije siguran bi li se znalo tko je Milanović, a tko Karamarko.

Upitani hoće li se mediji u kojima rade odrediti koga će podržati, s obzirom na to da takva praksa postoji u nekim zapadnim zemljama, Drljača je odgovorio s 'apsolutno ne' i podcrtao da je EPH ušao u najambiciozniji projekt praćenja izbora ikada u kojem planira nametnuti teme koje bi trebale biti dominantne u kampanji, poput nezaposlenosti, obrazovanja, zdravstva, gospodarstva…

'Mislim da ćemo objaviti oko 400 stranica posvećenih izborima', pojasnio je Drljača.

Milinović, pak, misli da je projekt Jutarnjeg plemenita ideja, ali da će teme same nametnuti političari te dodaje da Večernji list neće nikog podržati jer 'to nikada nije ni činio'.

'Autori Večernjaka zauzet će se za ovu ili onu stranu, ali vlasnici lista nikad nisu zauzimali stranu niti se o tome ikada razgovaralo. Mi nismo javni servis pa da svakom moramo dati prostora', naglasio je Milinović.

Klancir ističe da će tportal biti jednako kritičan prema svima te da je Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a, na nedavnom obraćanju redakciji izrazio želju da bude nezavisna.


Alborghetti napominje da će se Telegram odrediti koga će podržati, ali smatra da stav nije problem ako pošteno pratiš sve ostale.

Kako se u predizbornoj kampanji obično 'najednom i iznenada' otkrivaju velike afere koje počesto do novinara dolaze iz suprotstavljenih političkih tabora, moderatora panela Tihomira Ladišića zanimalo je kako će se medijske kuće postaviti prema 'vrućoj' robi.

'Uvijek se pojavljuju predizborne afere, posebno u izbornim jedinicama koje su rubne, kako bi se naštetilo političkom protivniku. Tu uvijek treba biti oprezan jer se često zna podvaljivati', napominje Milinović.

Klancir dodaje kako iznošenje prljavog veša u kampanji nije loše i na to gleda kao na svojevrsno čistilište u kojem je važno dobivene materijale pravilno tretirati.

'To znači provjeriti sve činjenice i nazvati drugu stranu. Dan prije izbora od takvih stvari bi se trebalo suzdržati', kazala je Klancir.

Iako bi svi voljeli da se kao predizborne teme nametnu stvari koje najviše muče građane, ne dvoje da bi izbjeglička kriza mogla doći u prvi plan, a kao moguću osobu koja bi mogla donijeti prevagu nakon izbora vide zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovu stranku.