'Bandiću, dosta je'

Pred zagrebačkom Skupštinom prosvjed zbog drastičnog poskupljenja odvoza smeća i GUP-a

09.12.2019 u 09:48

Bionic
Reading

Uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba zastupnike je dočekalo pedesetak prosvjednika okupljenih oko Zelene akcije, Prava na grad, Udruge građana Siget, Eko Zagreba i Uzora. Prosvjed je održan pod nazivom 'Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!'

Naoružani bubnjevima, zviždaljkama i transparentima, prosvjednici su poručili da je dosta samovolje i šikaniranja gradonačelnika Milana Bandića.

Kao neposredan povod za prosvjed najavljeno je poskupljenje odvoza otpada od 1. veljače, o kojem će zastupnici odlučivati na današnjoj sjednici.

'Sustav gospodarenja otpadom godinama ne funkcionira i svakodnevno rezultira smećem po ulicama, čestim požarima i namještanjem poslova, a sada trošak svega Bandić želi prebaciti na stanovnike Zagreba. Odvoz otpada nekima će dvostruko, a nekima i trostruko poskupiti', rečeno je na prosvjedu.

Drugi povod za prosvjed je GUP Grada Zagreba, koji se trebao naći na ovoj sjednici, ali ga je Bandić povukao u zadnji čas. Oporba je to protumačila kao izlazak u susret HDZ-u i kampanji Kolinde Grabar Kitarović. 'GUP sadrži potpuno krive mjere u sektoru prometa, omogućava prekomjernu gradnju u donjogradskim blokovima, na golf igralištu u Blatu i drugim dijelovima grada, a kao vrhunac bahatosti i pogodovanja omogućuje veliku izgradnju na području Hipodroma i Velesajma po iznimno štetnom modelu', smatraju udruge.

Kako će se GUP ponovno naći u Skupštini početkom veljače, udruge su najavile nove prosvjede.

Bandić je pak komentirao prosvjede tek dvjema riječima - 'demokracija je'.