preporuka jedno, praksa drugo

Preboljeli ste koronu, primili jednu dozu cjepiva, a htjeli biste i drugu. Možete li je ipak primiti i pod kojim uvjetima?

27.05.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Iako Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučuje da osobe koje su preboljele Covid-19 prime samo jednu dozu cjepiva, postoje građani koji inzistiraju na tome da ipak prime dvije doze. Tim tragom pokušali smo doznati mogu li te osobe primiti dvije doze ako inzistiraju na tome ili ih liječnici mogu odbiti te na čemu je utemeljena preporuka da se cijepe jednom dozom

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' Zvonimir Šostar kazao nam je da se nije potrebno cijepiti drugom dozom ako je osoba preboljela Covid iako joj druga doza, po sadašnjim saznanjima, ne može naškoditi.

'Zaista nije potrebno. Ako su osobe unutar neka tri-četiri mjeseca preboljele Covid, nema potrebe za drugom dozom, a pomoću e-Građani svejedno će moći izvaditi potvrdu u slučaju da im je potrebna za putovanje', istaknuo je šef Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Ipak, ako osoba inzistira na cijepljenju s dvije doze, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da ju je moguće dobiti u dogovoru i nakon razgovora s liječnikom, a prema preporukama koje su javno objavili.

U tim preporukama navodi se da osobe oslabljenog imuniteta zbog bolesti, lijekova ili dobi (stariji od 65 godina) koje su preboljele Covid-19 i dalje trebaju primiti dvije doze cjepiva ako se cijepe cjepivom koje se prima u dvije doze. Također se navodi da nema nikakvih prepreka da osoba koja je preboljela Covid-19 primi dvije doze cjepiva (koje se prima u dvije doze u osoba koje nisu preboljele – Vaxzevria AstraZenece, Comirnaty Pfizer/BioNtecha i Moderna) ako je to potrebno zbog administrativnih razloga (npr. zahtjev poslodavca). Nigdje u odgovoru nisu nam naveli da liječnici mogu odbiti osobe koje inzistiraju na primanju dviju doza. Uostalom, kako su naveli, radi se o preporuci, a ne smjernici za rad zdravstvenim djelatnicima koji cijepe.

Štoviše, neki liječnici obiteljske medicine žale se da im nisu poslane jasne smjernice za to kako postupati u slučaju cijepljenja osoba koje su preboljele Covid. Tvrde da nikakvu službenu obavijest o tome nisu dobili. Na upit je li dovoljno da Stožer i HZJZ objave odluku na webu ili se mora slati upute svakoj ordinaciji posebno, iz HZJZ-a su nam odgovorili kako smatraju da ne treba slati dodatne upute svakoj ordinaciji zasebno jer je preporuka službeno objavljena i dostupna.

  • +8
U Šibeniku započelo cijepljenje djelatnika u turizmu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Inače, iz HZJZ-a objašnjavaju da su podaci o trajanju zaštite nakon preboljenja i o potrebi cijepljenja nakon preboljenja bolesti Covid-19 još uvijek nedostatni. U početku se smatralo da se svi koji su preboljeli trebaju cijepiti nakon preboljenja na jednak način kao i osobe koje nisu preboljele Covid-19. Ranije se preporučivalo cijepljenje već mjesec dana nakon preboljenja. Kasnije su preporuke, s obzirom na to da se smatra da zaštita stečena preboljenjem kod većine ljudi traje barem šest mjeseci, postale fleksibilnije i trenutno prevladava stav da treba cijepiti osobu tri do šest mjeseci nakon preboljenja bolesti Covid-19. O broju doza koje je potrebno primiti nakon preboljenja za sada ima vrlo malo dokaza.

S imunološkog aspekta, logična je pretpostavka, navode u HZJZ-u, da jedna doza cjepiva kod osobe koja je preboljela bolest Covid-19 pobuđuje imunosnu reakciju koja je barem jednako dobra kao kod osobe koja je nije preboljela, a primila je dvije doze cjepiva.

Stava su da je s imunološkog aspekta opravdano kod osoba koje su preboljele bolest Covid-19 primijeniti samo jednu dozu bilo kojeg cjepiva tri do šest mjeseci nakon preboljenja u slučaju da nisu imunokompromitirane. Ako je prošlo manje od tri mjeseca od preboljenja, nije potrebno primijeniti drugu dozu pod uvjetom da je prva doza primijenjena najmanje mjesec dana nakon početka bolesti. Kada prođe više od šest mjeseci od preboljenja do primjene prve doze cjepiva, preporučljivo je primijeniti obje doze cjepiva ako se osoba cijepi cjepivom koje se prima u dvije doze (Vaxzevria, Comirnaty, Moderna).

Takav stav nam je u razgovoru potvrdio i Šostar kazavši da bi, ako je prošlo više od šest mjeseci nakon što je osoba preboljela Covid-19, trebala primiti dvije doze cjepiva. Ranije, kaže, to jednostavno nije potrebno jer ima dovoljno antitijela.