koronavirus

HZJZ objasnio što vam je činiti ako vam termin za drugu dozu cijepljenja padne u vrijeme kad ste izvan mjesta u kojem živite

18.05.2021 u 19:20

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za građane kojima bi se moglo dogoditi da se u vrijeme zakazane druge doze cjepiva nalaze izvan mjesta prebivališta, primjerice zbog godišnjeg odmora. Nude im se dvije opcije - jedno je odgoda, a drugo narudžba u privremenom mjestu boravišta.

Kako su naveli u objavi na službenim stranicama HZJZ-a trenutno se prema planu cijepljenja protiv bolesti COVID-19 provodi cijepljenje osoba u pojedinim kolektivima, poput odgojno-obrazovnih ustanova i pojedinih radnih kolektiva te svih ostalih zainteresiranih građana u trećoj fazi, kao i cijepljenje drugom dozom prioritetnih skupina iz druge faze cijepljenja.

Podsjećaju, termini za cijepljenje građana protiv bolesti COVID-19 mogu se dobiti putem izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, telefonskim pozivom u pozivne centre, naručivanjem za cijepljenje u nadležnim županijskim zavodima za javno zdravstvo i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, direktnom prijavom u digitalnu platformu cijepise.zdravlje.hr te putem obavijesti od poslodavca u slučaju cijepljenja organizacija i kolektiva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je uputio građane koji će se za vrijeme planirane druge doze cijepljenja za cjepiva koja se rutinski daju u dvije doze nalaziti izvan svog mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj odnosno mjesta u kojemu su primili prvu dozu (primjerice zbog godišnjih odmora, boravka na moru, drugih putovanja i sl.) o mogućnostima cijepljenja u takvim slučajevima.

Postoji mogućnost da se osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta za vrijeme planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili na godišnji odmor kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje. Preporučeni razmak između prve i druge doze za cjepivo Comirnaty (Pfizer) je 3-6 tjedana, Moderna 4 tjedna (a može se po potrebi produljiti na 6 tjedana), Vaxzevria (Astra Zeneca) 4-12 tjedana. Cjepivo Janssen Johnson&Johnson primijenjuje se u jednoj dozi. U slučaju neodgodive potrebe, za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina, navode iz HZJZ-a.

Druga mogućnost je da se osobe cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme planiranog termina za drugu dozu cjepiva. Napomenuli su da organizacija i planiranje cijepljenja, s obzirom na plan distribucije i karakteristike cjepiva (koja pristižu u određenim količinama planiranom i određenom dinamikom te se nalaze u višedoznim bočicama i ima ih više vrsta) zahtijevaju unaprijed informaciju o planiranom broju doza i vrsti cjepiva. Stoga, mole građane da u tom slučaju najave i prethodno dogovore docjepljivanje s liječnicima u mjestu privremenog boravka odnosno nadležnom domu zdravlja, kako bi se mogle planirati i osigurati potrebne dodatne doze, uz molbu za razumijevanje da to možda neće uvijek biti moguće u traženom terminu.