KAKO DALJE?

Pravosuđe pred kolapsom, sredstava nema

Orsat Miljenić

Orsat Miljenić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Pravosuđe se našlo u financijskom kolapsu. Sudovi upozoravaju na dramatičnu situaciju, zbog besparice prijeti paraliza suđenja u velikim predmetima. Županijski sud u Zagrebu uopće više nema novca za vještačenja, a dodaci uskočkim sucima smanjit će se na 500 kuna mjesečno

U Ministarstvu pravosuđa odgovaraju da novca naprosto nema i, ako pravosudna tijela ne uspiju uštedjeti na drugim stavkama, moglo bi doći do rezanja plaća sudaca i tužitelja, pa i broja zaposlenih.

Za ovu je godinu za pravosuđe planirano 1,6 milijardi kuna. Taj je iznos trebao pokriti plaće i doprinose (uključujući dežurstva i prekovremeni rad) u Ministarstvu pravosuđa, na sudovima, državnim odvjetništvima i zatvorima. U odnosu na proračun iz 2011. godine, riječ je o smanjenju za 120 milijuna kuna.

'Ministarstvo je u startu imalo stav da se ne diraju plaće u pravosuđu, tražili smo da se preispitaju druge stavke na kojima se moglo uštedjeti', kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić napominjući kako je odmah po izglasavanju proračuna bilo jasno da treba štedjeti, a svako tijelo trebalo je odrediti mjere za uštedu, piše Večernji list


Na sudovima tvrde da im je iz Ministarstva pravosuđa stigao dopis iz kojeg proizlazi da do kraja godine pravosuđe mora uštedjeti čak 160 milijuna kuna te smanjiti broj uskočkih sudaca. Ministar Miljenić kaže da je iznos od 160 milijuna kuna prenapuhan te da je riječ o tome da se 24. kolovoza pokazalo kako je potrošeno više od 70 posto novca predviđenog proračunom. Rebalansa proračuna neće biti i treba napraviti plan kako završiti godinu s novcem koji je ostao.

Na informacije koje dolaze sa sudova kako Ministarstvo ukida dodatke na plaću za suđenje u uskočkim predmetima i da traži smanjivanje broja uskočkih sudaca, ministar Miljenić odgovara da je točno samo to da sudovi trebaju preispitati je li nužno da svi suci budu uskočki.

Od osamdeset milijuna kuna, koliko je ove godine bilo predviđeno za intelektualne usluge, dosad je potrošeno već sedamdeset milijuna kuna. Županijski sud u Zagrebu potrošio je sav novac za intelektualne usluge, a isto tako i sudovi u Sisku, Splitu te Općinski sud u Velikoj Gorici. U Ministarstvu pravosuđa kažu kako je svaki predsjednik suda fiskalno odgovoran za proračun suda pa bi bilo poželjno da utječe na suce da kontroliraju troškove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi