NAJRANJIVI NA UDARU

Pravobraniteljica uputila hitan apel vlastodršcima

27.05.2016 u 10:58

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pružila je u petak potporu savezima i udrugama osoba s invaliditetom, koji od države traže da žurno osigura održivo financiranje usluga namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom

Pravobraniteljica u priopćenju navodi kako su ju savezi i udruge osoba s invaliditetom upoznali da postoji opasnost od njihova zatvaranja, s obzirom da nije regulirano njihovo održivo financiranje.

Napominje kako gotovo svi savezi osoba s invaliditetom sa svojim članicama provode niz projekata kroz koje se osiguravaju usluge od primarne važnosti za zdravlje i obrazovno i socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, kao što su usluga osobnog asistenta, prevoditelja znakovnog jezika, pratitelja za slijepe, asistenata u nastavi, pomoći u kući i brojnih drugih.

Podsjeća da te usluge država nije osigurala niti na jedan drugi način, već ih provode isključivo udruge osoba s invaliditetom.

Anka Slonjšak stoga poziva nadležne da žurno osiguraju održivo financiranje udruga i saveza osoba s invaliditetom, kako ne bi došlo u pitanje osiguravanje usluga za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

'Nakon svih događanja koja u posljednje vrijeme ugrožavaju ostvarivanje prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a sada dovode u pitanje održavanje udruga koje im pružaju neophodne usluge, osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju pitaju se što je sljedeće', zaključuje pravobraniteljica u priopćenju.