KOMEMORACIJA U HNK-u

Potresan oproštaj od Olivera: Stegnuta grla, višeminutni pljesak i zborno pjevanje 'Vjeruj u ljubav'

31.07.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Split se danas službeno oprašta od Olivera Dragojevića komemoracijom u Hrvatskom narodnom kazalištu, a potom i ispraćajem preko Rive do katamarana koji će ga odvesti u Velu Luku

11:40 Višeminutnim pljeskom završila je komemoracija u HNK-u Split, nakon koje su okupljeni spontano počeli pjevati 'Vjeruj u ljubav'.

11:30 Klapa je izvela 'Cesaricu'.

11:27 Gibonni se prisjetio jedne slike otprije dvije godine - Oliverove kuće pored koje je konoba s jedne, a ribarnica s druge strane. 'Zima je, Oliver ide s familijom, u ruci kesa s ribon, stisa se, jaka je bila zima. A di je tu muzika? Ta slika je puna muzike. U njoj je i 'Galeb' i 'Nocturno'...', prisjetio se Gibonni. Uz oči pune suza, Gibo mu je poručio: 'Kapetane, sve ovo more samo je za te.'

11:22 Skladatelj Tomislav Mrduljaš kazao je da je Oliver ostavio neizbrisiv 'trag u beskraju'. 'Dragi moj kapetane, zapivaj gori s Remijem i Zdenkom', kazao je Mrduljaš.

11:16 Glazbenik Nikša Bratoš kazao je kako smo svi koji 'razumiju ovaj jezik od nedjelje gubitnici'. 'Oliver je bio interpret koji je brisao glazbene podjele', naveo je Bratoš i dodao da nije postojao autor i skladatelj koji nije težio tome da mu Oliver otpjeva neku njegovu pjesmu.

11:09 Pjesnik Jakša Fiamengo, Oliverov prijatelj, kazao je da je on jedan i jedinstven, da će takav ostati i da ga nitko neće nadmašiti.

11:05 Klapa Contra izvela je pjesmu 'Galeb i ja'.

  • +76
Komemoracija za Olivera u splitskom HNK-u Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

11:00 Započela je komemoracija, kako je rečeno na početku, 'dišperadunu s kojim smo na ti iako mu možda nikad nismo ni ruku stisnuli'. Otišao je najveći glazbenik među pjevačima i pjevač među glazbenicima.

10:55 Posljednju počast Oliveru došli su dati brojni glazbenici. Između ostalih Neno Belan, Gibonni, Petar Grašo, Mate Bulić, Dino Merlin, Tonči Huljić, Doris Dragović, Marko Tolja, Dražen Zečić, Stjepan Hauser, Severina, Giuliano, Tony Cetinski, Ivana i Marija Husar...

Ispraćaj Olivera započet će nakon obreda u krugu obitelji, prijatelja i suradnika u crkvi Svetog Frane na Obali. U 18.50 na Trgu Franje Tuđmana ispred Prokurativa Splićani će svog sugrađanina uz molitvu i njegove pjesme ispratiti preko Rive do gata Sv. Nikole.

U 19.50 katamaranom Jadrolinije isplovit će prema Veloj Luci, u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala - velikog zvona na zvoniku Svetog Dujma.

Torcida je uputila poziv svim navijačima Hajduka da se na poseban način pridruže ispraćaju Olivera Dragojevića. 'Pozivamo sve pripadnike Torcide i ostale navijače Hajduka da dođu u bijelim košuljama u 17 sati ispred prostorija Kluba navijača.

Sa Starog placa u 17.30 krenut ćemo prema Rivi na posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića, gdje ćemo s tugom i ponosom formirati špalir od crkve Sv. Frane do gata Sv. Nikole kraj Lučke kapetanije', objavljeno je na stranici Torcide na Facebooku.

Na putu prema Korčuli, između luke Hvar i Paklenih otoka, oko 500 brodica s Hvara i Visa okupit će se kako bi mu odali počast.

Pogreb u Veloj Luci održat će se u srijedu u 18 sati na groblju Sv. Roka, a misa zadušnica bit će u crkvi Sv. Josipa.

U gradskoj vijećnici i kazališnoj kavani od 9 do 21 sat bit će otvorene knjige žalosti.

  • +83
Oliver Dragojević preminuo u 71. godini života Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL