iz vremena komunizma

Prag poništio ugovor po kojemu se Moskva besplatno koristila nekretninama

17.05.2023 u 23:02

Bionic
Reading

Dok traje ruska invazija na Ukrajinu, češka vlada je u srijedu priopćila da poništava ugovor iz sovjetskog doba koji je Rusiji omogućavao da se besplatno koristi zemljištem i nekretninama na češkom tlu.

"Vlada je poništila ugovor iz vremena komunizma na temelju kojega se ruska vlada besplatno koristila desecima zemljišnih parcela u Republici Češkoj", rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky u objavi na Twitteru.

Dodao je da će se taj sustav zamijeniti "ugovorima o najmu kako bi se spriječilo neopravdano bogaćenje", smjerajući na to da će se zemljište koristiti u komercijalne, a ne u diplomatske svrhe.

Češka novinska agencija ČTK navodi da se odluka odnosi na 59 parcela i nekretnina, među kojima su zgrade pokraj ruskog veleposlanstva u Pragu, ali ne i samo veleposlanstvo.

Druge nekretnine su u Brnu i u Karlovym Varyma, toplicama koje su bile veoma cijenjene među ruskim ulagačima do rata u Ukrajini.

Komunistička Čehoslovačka je te ugovore o slobodnom korištenju zemljišta potpisala s bivšim SSSR-om 1970-ih i 1980-ih. Oni se nisu mijenjali nakon pada SSSR-a 1991. i Rusija se njima nastavila koristiti.

Veze Praga i Moskve narušene su nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Češka vlada je u travnju dala odobrenje za ugovor o vojnoj suradnji sa Sjedinjenim Državama koji će omogućiti jačanje sigurnosti Češke. On olakšava eventualni boravak američkih vojnika u toj zemlji, članici NATO-a od 1999.