rekonstrukcija muzeja

Poznato tko je dobio posao obnove Mimare, cijena je puno veća od planirane

12.12.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Zajednica ponuditelja ING-Grad i Monte-Mont dobila je posao konstrukcijske te cjelovite i energetske obnove Muzeja Mimara. Iz Mimare su procijenili da bi obnova trebala stajati 34 milijuna eura bez PDV-a, ali morat će izdvojiti 42,4 milijuna eura (52,99 milijuna eura s PDV-om), koliko je iznosila ponuda spomenutih tvrtki

Na javnu nabavu pristigle su uz spomenutu još dvije ponude - Texo Moliora i Karsta (45,47 milijuna eura bez PDV-a) te Samoborke i Nevinga (32,86 milijuna eura bez PDV-a). Međutim one su ocijenjene kao nepravilne.

Ponuda Samoborke i Nevinga odbijena je jer je, kako se navodi u obrazloženju odluke, novčani polog od 140 tisuća eura bio višestruko manji od propisanog iznosa jamstva, a ostatak, odnosno većina novca na računu Mimare, evidentiran je nakon isteka roka za dostavu ponuda.

Texo Molior i Karst eliminirani su jer njihova ponuda nije ispunila uvjet tehničke i stručne sposobnosti, a i kako navode u Mimari, nije bila ekonomski najpovoljnija. Nakon što prođe rok za žalbe treba vidjeti hoće li ih biti, što bi moglo usporiti ionako već rastegnut proces obnove.

Podsjetimo, obnova Mimare trebala je biti financirana iz EU-ova Fonda solidarnosti, ali ta priča neuspješno je završila jer je Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) poništila nabavu, da bi na kraju Mimara odustala od nje.

U međuvremenu je zbog niza novih, manjih potresa, kako je utvrdio projektant Željko Peković, došlo do novih oštećenja, pa se pristupilo hitnoj sanaciji konstrukcije. Posao je nakon direktnog poziva upućenog trima tvrtkama dobio Monte-Mont (3,89 milijuna eura bez PDV-a), a koji je za podizvođača uzeo ING-Grad.

Mimara Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Te tvrtke sada su izabrane za izvođača radova koji će koštati 8,4 milijuna eura, bez PDV-a, više od planiranog.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'