ZBOG ZASLUGA

Poznati Nijemci zahtijevaju njemački azil za Snowdena

04.11.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Nakon što se zastupnik Zelenih u Bundestagu Hans-Christian Stroebele susreo u Rusiji sa zviždačem Edwardom Snowdenom, u Njemačkoj su sve glasniji zahtjevi da se Snowdenu odobri azil i tako ga se zaštiti od američkog progona. Apelu su se uz političare ljevice pridružili i mnogi poznati Nijemci, kao i tjednik Der Spiegel koji na novoj naslovnici traži 'Azil za Snowdena'

Nakon što se otkrilo da američka tajna služba NSA prisluškuje mobitel kancelarke Angele Merkel, značajno se promijenio i stav njemačke vlade o američkom špijuniranju njemačkih građana. Dok se tijekom ljeta moglo čuti kako razloga za brigu nema, sada su najbliži suradnici njemačke kancelarke okrenuli ploču, ali ipak ne toliko da čovjeku koji je sve spomenuto razotkrio, zviždaču Edwardu Snowdenu, ponude azil u Njemačkoj.

To zato traži utjecajni tjednik Der Spiegel, koji je i objavio brojne uznemirujuće podatke o američkom špijuniranju Nijemaca, s najnovijom naslovnicom na kojoj ultimativno piše 'Azil za Snowdena!'. Njemu se pridružuje i više od 50 poznatih njemačkih političara, javnih ličnosti i kulturnjaka, koji traže da se Snowdenu omogući dolazak i boravak u Njemačkoj.

Među njima je i bivši glavni tajnik CDU-a Heiner Geissler, nekoć bliski suradnik kancelara Helmuta Kohla, koji smatra da je 'Snowden zapadnom svijetu učinio veliku uslugu'. Potpredsjednik frakcije SPD-a u Bundestagu Axel Schaefer, kao i njegovi stranački kolege Lars Klingbeil i Andreas Bovenschulte, također zahtijevaju da se Snowdenu odobri azil, kao i Zeleni i Ljevica. Ugledni TV-voditelj Oliver Welke pak ide još dalje i poziva da Njemačka Snowdenu, uz azil, naravno, dodijeli i državno odličje, a glazbenik Udo Lindenberg zviždaču nudi i da može stanovati u njegovom hotelu dok se ne snađe u Njemačkoj.

Ljevica čak i planira natjerati njemačku vladu da Snowdenu odobri azil, s obzirom da je izjavio kako želi dati iskaz nadležnim njemačkim institucijama o razmjerima američkog prisluškivanja. Planira se glasanje u Bundestagu prema kojem će se Snowdena pozvati u Njemačku neovisno o stavu aktualne vlade.