pokrajina gironde

Požari bukte jugozapadnom Francuskom, vatra progutala 10.000 hektara, evakuirano više od 12.200 ljudi

16.07.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Šumski požari proširili su se na jugozapadu Francuske u subotu na gotovo 10.000 hektara u pokrajini Gironde, za razliku od 7300 hektara u petak

Više od 12.200 ljudi je evakuirano s tog područja do subote ujutro, a više od tisuću vatrogasaca pokušava obuzdati požare, rekle su u izjavi vlasti pokrajina Nove Akvitanije i Gironde.

"S obzirom na vremenske uvjete i velike rizike od izbijanja požara, vlasti su privremeno onemogućile pristup šumskim područjima za profesionalne i rekreativne aktivnosti", stoji u izjavi.

Šumski požari pogodili su Francusku, kao i druge europske zemlje poput Portugala i Španjolske, tijekom proteklih nekoliko tjedana nakon porasta temperatura. Požari oko grada Teste-de-Buch u pokrajini Gironde su se stabilizirali nakon što su zahvatili više od 3.000 hektara od početka krize.

U obližnjem gradu Landirasu, gdje je spaljeno 6.500 hektara i evakuirano 2.200 ljudi, požari su se nastavili širiti preko noći, a snažni vjetrovi su ih pomaknuli prema jugozapadu.

"Imamo požar koji će se nastaviti širiti", rekao je Vincet Ferrier, zamjenik prefekta u Langonu u pokrajini Gironde, tijekom tiskovne konferencije u subotu.