EVAKUACIJE U NOVOM MEKSIKU

Požar zahvatio laboratorij s nuklearnim oružjem

28.06.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Golemi požar nazvan 'Los Conchas', koji bjesni sjeverom američke savezne države Novi Meksiko, natjerao je tisuće ljudi na evakuaciju, a požar je zahvatio i područje u sklopu nacionalnog laboratorija u Los Alamosu, gdje se razvija i proizvodi nuklearno oružje

Dužnosnici laboratorija izvijestili su da je vatra ubrzo ugašena, te da nije došlo do radijacije. Poručili su i da je radioaktivni materijal zaštićen od požara i uskladišten na različitim lokacijama unutar kompleksa.

Požar je buknuo u nedjelju i dosad spržio najmanje 30-ak objekata južno i zapadno od Los Alamosa.

Doug Tucker, vatrogasni brigadir okruga Los Alamos, kaže da je riječ o najaktivnijem požaru u njegovoj dugogodišnjoj karijeri. Vatra zahvaća površinu od oko 176 četvornih kilometara, a u ponedjeljak je prešla autocestu i spalila pola hektara zemljišta na rubu kompleksa laboratorija koji se prostire na 93 četvorna kilometra.

Požar je zahvatio dio sektor poznatog kao 'Tech Area', koji se početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća koristio za podzemna testiranja eksplozivnog i nuklearnog materijala, piše Washington Post.

Kevin Roark, glasnogovornik laboratorija, poručio je da su mobilizirani stručnjaci za zaštitu okoliša koji nadziru kvalitetu zraka.

Antinuklearna organizacija 'Concerned Citizens for Nuclear Safety' tvrdi, međutim, da se vatra pojavila na oko pet kilometara od odlagališta na kojem je oko 30 tisuća bačvi s otpadnim materijalom zagađenim plutonijem pohranjeno pod platnenim šatorima. Organizacija poručuje da bačve čekaju na transport na drugo odlagalište opasnog otpada na jugu Novog Meksika.

Drugi glasnogovornik laboratorija, Steve Sandoval, odbio je potvrditi da se unutar kompleksa nalaze takve bačve. Priznao je da se otpad s niskim razinama radijacije ponekad skladišti u bačve i odvozi na lokaciju u Carlsbadu.

Rekao je da je vatra bila podalje od područja za odlaganje otpada, no nije mogao pojasniti što bi se dogodilo da je požar zahvatio radioaktivni otpad.

'Nažalost, ne mogu odgovoriti na to pitanje, osim da ponovim da je materijal dobro zaštićen. S obzirom da radimo s opasnim i nuklearnim materijalom, laboratorij poduzima sve što je u njegovoj moći da ga osigura i pohrani u spremnike od betona i čelika, za koje vatra predstavlja malu prijetnju', rekao je Sandoval.

Demokratski senator iz Novog Meksika, Tom Udall, posjetio je evakuirane stanovnika u hotelu Santa Clara u Espanoli, nakon čega je izjavio da 'nema sumnje' da je u laboratoriju uskladišten razni opasni i radioaktivni materijal za koji 'ne želite da dospije u atmosferu'.

Laboratorij je osnovan za vrijeme Drugog svjetskog rata, s ciljem razvoja prvog svjetskog nuklearnog oružja. Danas je jedan od najvećih znanstvenih i tehnoloških institucija u svijetu, gdje se provode multidisciplinarna istraživanja u sektorima nacionalne sigurnosti, istraživanja svemira, obnovljivih izvora energije, medicine i nanotehnologije.

Vlasti okruga Los Alamos izdale su nalog za evakuaciju gradova Los Alamos i White Rock. Stanovnici ruralnih naselja Cochiti Mesa i Las Conchas evakuirani su u nedjelju navečer, nakon što je u njihovom susjedstvu buknuo požar koji se u međuvremenu proširio. Dim se može vidjeti i iz grada Santa Fe, koji je udaljen oko 50 kilometara prema jugoistoku.