ČILE

Požar u zatvoru - najmanje 81 mrtva osoba

08.12.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Najmanje je 81 osoba stradala u zatvoru San Miguel u glavnom gradu Čilea, Santiagu, ali bi konačna brojka mogla biti veća, jer je 19 ranjenih, od čega 14 u kritičnom stanju

Prve informacije govore da je požar izazvan tučom među zatvorenicima uprenapučenoj ustanovi, gdje boravi 1.960 umjesto predviđenih 1.100zatvorenika. U svađi su zapaljeni madraci i drugi lako zapaljivimaterijali.

Vodeći čileanski dnevnik El Mercurio na svojoj web stranici javlja da je požar počeo na četvrtom katu bloka ili zgrade broj 5, gdje se nalazilo 147 zatvorenika, jutros oko 6 sati po lokalnom vremenu.

Televizija prikazuje vatrogasce i plamene jezike kako, uz gusti dim, izlaze iz prozora te zgrade.

Čileanski ministar pravosuđa Felipe Bulnes pokušava umiriti članove obitelji koji su se okupili u velikom broju pred zatvorom.

Bulnes je kazao da se radi na identificiranju žrtava i da će se zatim krenuti u utvrđivanje odgovornosti. On je priznao da je jedan od razloga tragedije i 'prenapučenost' ustanove.

Ministar je kazao da je taj problem prisutan u svim zatvorima i da nova vlast ne može 'preko noći' ispraviti situaciju koja traje desetljećima.

Mnogi opozicijski političari (socijalisti) traže ostavku ministra Bulnesa.